Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 52%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

POSLEDICE PRESUDE VRHOVNOG SUDA: Evo u kojim državama će abortus biti dozvoljen, a gde stupa na snagu zabrana!

Vrhovni sud SAD izglasao je ukidanje presude Roe protiv Vejda, značajnu odluku iz 1973. koja je garantovala ustavno pravo na abortus. Nakon 50 godina, u odluci izglasanoj rezultatom 6-3, sud je odlučio da “ustav ne daje pravo na abortus”.

Zakoni o abortusu i ograničenja različiti su u zavisnosti od savezne države i, sada kada je federalna zaštita ukinuta, abortus neće biti dostupan svuda u SAD.

Neke države imaju važeće zakone koji odmah zabranjuju abortus nakon što poništena prethodna presuda, dok druge garantuju pravo na abortus putem zakona ili ustavnih amandmana.

Evo kako stoje zakoni o abortusu u svakoj od saveznih držaa, prema Gutmaher institutu, istraživačkoj grupi koja se fokusira na seksualno i reproduktivno zdravlje.

Alabama

Skoro potpuna zabrana abortusa kao pre presude Roe protiv Vejda ponovo će stupiti na snagu. Državnim ustavom zabranjeno je pravo na abortus.

Aljaska

Pravo na abortus zaštićeno je državnim zakonom i ustavom. Ipak, guverner je najavio da će poništavanje presude izazvati “obnovljene razgovore“ o pitanju prava na abortus u državi.

Arizona

Zakon pre Roe protiv Vejda zabranjuje abortuse osim kada je život majke ugrožen. Guverner je u aprilu potpisao zakon o zabrani abortusa nakon 15 nedelja trudnoće koji će stupiti na snagu.

Arkanzas

Na snazi je zakon koji abortus čini nezakonitim. Nakon što je prethodna presuda oborena, odmah je na snagu stupio zakon, bez potrebe za daljim odlukama. Arkanzas takođe ima zabranu koja je prethodila presudi Roe protiv Vejda, kao i skoro potpunu zabranu potpisanu 2021. godine.

Kalifornija, Kolorado, Konetikat, Delaver

Pravo na abortus zaštićeno je ažuriranim državnim zakonima.

Florida

Zakon o zabrani abortusa posle 15 nedelja trudnoće stupiće na snagu 1. jula.

Džordžija

Zakon o zabrani abortusa nakon 6 nedelja trudnoće potpisan je 2019. godine, ali nije stupio na snagu zbog pravnih izazova.

Havaji

Pravo na abortus je zaštićeno državnim zakonom.

Ajdaho

Zakon o zabrani abortusa stupa na snagu 30 dana nakon što je Roe poništen.

Ilinoj

Pravo na abortus je zaštićeno državnim zakonom.

Indijana

Pravo na abortus nije ni zaštićeno ni zabranjeno državnim ustavom.

Ajova

Zabrana abortusa posle 6 nedelja trudnoće treba da stupi na snagu. Vrhovni sud Ajove je u junu poništio raniju sudsku odluku da ustav države garantuje pravo na abortus.

Кanzas

Pravo na abortus je zaštićeno državnim zakonom. Birači će odlučiti 2. avgusta o eventualnoj promeni ustava države koja bi zabranila abortus.

Kentaki

Na snazi je zakon o zabrani abortusa, odmah nakon što je Roe oboren. Кentaki takođe ima novu 15-nedeljnu zabranu abortusa na slučajeve koji su zakonski osporeni.

Luizijana

Na snazi je zakon o zabrani abortusa, odmah nakon što je Roe oboren. Državni ustav takođe zabranjuje pravo na abortus. Poslanici su nedavno odobrili nacrt zakona o zabrani abortusa nakon “oplodnje i implantacije”.

Majn, Merilend, Masačusets

Pravo na abortus je zaštićeno državnim zakonom.

Mičigen

Zakon pre Roe protiv Vejda zabranjuje abortuse, ali sudija je u maju presudio da državna vlada ne može da primeni zakon jer je tužba Planirano roditeljstvo pokrenuta protiv države. Guverner takođe radi na zaštiti prava u državi.

Minesota

Pravo na abortus je zaštićeno državnim ustavom.

Misisipi

Zakon o zabrani abortusa treba da stupi na snagu odmah nakon što je Roe poništen. Pored zabrane abortusa posu centru predmeta Vrhovnog suda, Misisipi ima zabranu abortusa.

Misuri

Zakon o zabrani abortusa stupa na snagu kada guverner ili državni tužilac potvrde da je Roe protiv Vejda ukinut.

Montana

Pravo na abortus trenutno je zaštićeno državnim ustavom.

Nebraska

Pravo na abortus nije ni zaštićeno, ni zabranjeno državnim ustavom. Guverner je rekao da će se zalagati za usvajanje potpune zabrane abortusa u državnom parlamentu ako Roe protiv Vejda bude poništen.

Nevada

Pravo na abortus je zaštićeno revidiranim statutom Nevade i kodifikovanim zakonima države.

Nju Hempšir

Pravo na abortus nije zaštićeno državnim zakonom.

Nju Džerzi

Pravo na abortus je zaštićeno državnim ustavom.

Nju Meksiko

Pravo na abortus nije ni zaštićeno, ni zabranjeno državnim ustavom.

Njujork

Pravo na abortus zaštićeno je ažuriranim državnim zakonima.

Severna Кarolina

Pravo na abortus nije zaštićeno državnim zakonom.

Severna Dakota

Na snazi je zakon o pokretanju zabrane abortusa. Nakon što Roe bude oboren, Zakonodavno veće mora da odobri preporuku državnog tužioca da je zabrana abortusa ustavna.

Ohajo

Pravo na abortus nije zaštićeno državnim zakonom.

Oklahoma

Trenutno, Oklahoma ima skoro potpunu zabranu abortusa. Međutim, takođe je uspostavljen zakon o pokretanju zabrane abortusa ako Roe bude poništen. Potrebna je samo potvrda od državnog tužioca.

Oregon

Pravo na abortus je zaštićeno državnim ustavom.

Pensilvanija

Pravo na abortus nije zaštićeno ni ustavnim, ni statutarnim zakonima.

Rod Ajland

Pravo na abortus zaštićeno je ažuriranim državnim zakonima.

Južna Кarolina

Pravo na abortus nije zaštićeno državnim zakonom.

Južna Dakota

Na snazi je zakon o pokretanju zabrane abortusa. Nakon što Roe bude oboren, odmah bi stupio na snagu bez potrebe za daljim radnjama.

Tenesi

Na snazi je zakon o pokretanju zabrane abortusa koji stupa na snagu 30 dana nakon što je Roe poništen, bez potrebe za daljim radnjama. Državni ustav zabranjuje zaštitu prava.

Teksas

Na snazi je zakon o pokretanju zabrane abortusa koji stupa na snagu 30 dana nakon što je Roe poništen, bez potrebe za daljim radnjama. Država već ima na snazi zabranu nakon 6 nedelja trudnoće.

Juta

Na snazi je zakon o pokretanju zabrane abortusa. Zakonodavni generalni savetnik mora da potvrdi da zakon može zabraniti abortus pre nego što stupi na snagu.

Vermont

Pravo na abortus zaštićeno je ažuriranim državnim zakonima.

Virdžinija

Pravo na abortus nije zaštićeno ni ustavnim, ni statutarnim zakonima.

Vašington

Prema Vašingtonskom kodeksu, pojedincima nije dozvoljeno da se mešaju u pravo trudnice na abortus.

Zapadna Virdžinija

Državni ustavni amandman zabranjuje zaštitu prava na abortus.

Viskonsin

Viskonsin ima zakon pre Roa koji datira iz 1849. prema kojem je abortus krivično delo koje bi moglo ponovo da stupi na snagu ako Vrhovni sud poništi Roe protiv Vejda.

Vioming

Na snazi je zakon o pokretanju zabrane abortusa. To bi zahtevalo potvrdu od strane guvernera, uz savet državnog tužioca u roku od 30 dana od odluke Vrhovnog suda.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: ABC7 Chicago
Foto: ABC7 Chicago

YOU MAY LIKE