Chicago
43°
Облачно
6:59 am4:20 pm CST
Осећај: 36°F
Ветар: 10mph N
Влажност: 87%
Притисак: 29.91"Hg
УВ индекс: 0
НедПонУто
41/32°F
41/34°F
41/32°F

Published 2 meseca ranije

By Serbian Times

POSLE TREĆEG PREKRŠAJA ODUZIMANJE VOZILA: Srbija uvodi kontroverzan zakon protiv bahatih vozača!

Saobraćajci će ubuduće posle trećeg težeg prekršaja vozačima oduzimati automobil. To predviđaju izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja čija primena se očekuje u oktobru. Može li takva represivna mera, dopunjujući sistem kaznenih bodova za oduzimanje dozvole, da spreči bahatu vožnju na putevima? Očekivanja su velika.

Ni kazneni poeni, ni oduzimanje dozvole – nisu dovoljni da se bahati vozači dovedu u red.

„Prošle godine smo imali saobraćajni nezgodu, gde smo imali vozača sa 64 prekršaja. U trenutku prekršaja nije imao vozačku dozvolu, odnosno, bila mu je oduzeta. Upravljao je motornim vozilom, izazvao saobraćajnu nezgodu sa tri lica koja su izgubila život“, rekao je za N1 Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Baš zbog takvih slučajeva će saobraćajci, po novom zakonu, oduzimati vozila.

„To će se ticati samo onih težih prekršaja, kada imamo bezobzirno ponašanje i kada imamo u dve godnine ponavljanje tih istih prekršaja, kojima se grubo krše saobraćajni propisi“, izjavio je za N1 Slaviša Lakićević načelnik Uprave saobraćajne policije.

„Takvi vozači koji su bahati koji ponavljaju prekršaje, ako takve u kontroli saobraćaja kontrolišemo, vidimo da imaju takve prekršaje sankcija treba da bude oduzimanje vozila do okončanja postupka iz prostog razloga da ne bi mogao da ponavlja taj prekršaj“, rekao je Stamatović.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja će omogućiti da kada saobraćajac zaustavi takvog vozača i utvrdi da je imao još dva teža prekršaja u poslednje dve godine, oduzeće mu vozilo do kraja suđenja koje sledi.

PROČITAJTE VIŠE:

A na spisku je 18 sledećih prekršaja: Vožnja pod dejstvom alkohola, odbijanje testiranja, vožnja bez dozvole ili pod nekom merom. Prekoračenje brzine u različitim zonama, nebezbedna vožnja dece, prelazak na crveno, preticanje mimo propisa ili vožnja na neosvetljenom putu bez svetala.

„Tako i treba“, kad već drugačije ne može da im se dokaže – kažu građani sa kojima smo razgovarali.

„Ako to iz više prekršaja ne možeš da im dokažeš, ne preostaje ništa drugo“

„Ako je neki teži prekršaj, a ne može da naplati, neka uzme“.

„Masa njih vozi bez vozačke dozvole. Da li biste mi dali vozilo na poverenje, ako sam ja napravio prekršaj, da vam oduzmu vozilo? Naravno da ne bi, zato treba momentalno oduzimati“

Zakonska mogućnost da se vozilo oduzme je već postojala u Srbiji, ali se nije često primenjivala. Od novog zakona se očekuje da to promeni.

„Ovo je samo još jedna potpora, norma i zakonsko utemeljenje, koje će nam biti podrška da možemo nesavesne vozače, one koji su već dva puta učinili teže prekršaje i učine još jedan treći, iz kategorije prekršaja 329 i 330 – da oduzimamo vozila i da ih odstranjujemo“, rekao je Slaviša Lakićević načelnik Uprave saobraćajne policije.

Izmene zakona važe od 15. spetembra, ali oduzimanja vozila još nije bilo. Čeka se donošenje pravilnika i podzakonskih akata, pa se njegova primena očekuje od oktobra.

POVEZANE TEME:

POLICIJA SPROVELA AKCIJU “ARMAGEDON”: Uhapšen veliki broj pedofila širom Srbije!

NOVI DETALJI STRAVIČNE NESREĆE U CRNOJ GORI: Četiri osobe životno ugrožene!

MEDVED ULETEO U VOĆNJAK I NAPRAVIO DAR-MAR: Domaćina dočekao katastrofalan prizor!

Izvor: N1
Foto: MUP Srbije

YOU MAY LIKE