Connect with us

aktuelno

POSLE MOLEBANA U HRAMU, NAROD SE OKUPIO ISPRED CRKVE SVETOG MARKA: Srpske trobojke, “Tamo daleko” i podrška sveštenstvu u Crnoj Gori

Published

on

Oko 19 časova, posle molebana u hramu Svetog Save, građani su počeli da se okupljaju ispred crkve Svetog Marka u Beogradu

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Beogradu služilo je, u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, moleban Bogorodici za podršku episkopima, sveštenstvu i narodu u Crnoj Gori, a episkop Stefan se pomolio Svetom Vasiliju da “izmiri zvaničnu Crnu Goru i narod”.

“Pomolismo se za one koji pate, kojima je korona uzela život ili najmilije, za naš narod u Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovi, u rasejanju i na Kosovu, a posebno u Crnoj Gori u kojoj najviše stradamo”, rekao je danas episkop Stefan, vikar patrijarha Irineja.

“Mi smo jedan narod, ma kako se ko zvao i molimo se svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu da izmiri zvaničnu Crnu Goru i narod i da zajednički brane svetinje“, poručio je on i ocenio da narod u tome ima velikog uspeha.

“Vraća se dostojanstvo u Crnu Goru i zato ovo stradanje prelazi u vaskrsenje”, rekao je vladika Stefan i pozdravio: Hristos vaskrse Crna Goro, Hristos vaskrse srpski narode, Hristos vasksre svima nama.

Vernici, koji su došli da pruže podršku uhapšenom sveštenstvu SPC u Crnoj Gori su tokom molebana držali distancu i poštovali sve preporuke u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Oko 19 časova građani su počeli da se okupljaju ispred crkve Svetog Marka u Beogradu.

Mnogi od njih nose zastave Srbije.

Neki od  građana nose ikone, sveće i majice na kojima piše “Ne damo svetinje”.

Među okupljenima ima dosta dece.

Sa zvučnika se čuju pesme “Tamo daleko”,  “Bože pravde” i Beogradskog sindikata “Dogodine u Prizrenu”.

Okupljeni građani pevaju i drže visoko podignuta spojena tri prsta.

Nekoliko mladića istaklo je zastave Crne Gore sa srpskom trobojkom i belim orlom ispred samog ulaza u crkvu Svetog Marka.

Da podsetimo, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici uhapšeni su u subotu nakon Svetovasilijevske litije u Nikšiću.

PRIVOĐENJE VLADIKE: Saslušavani u subotu, kasno uveče

Nakon saslušanja u tužilaštvu, njima je određen pritvor do 72 sata, što je izazvalo burne reakcije javnosti i proteste u više crnogorskih gradova.

U znak protesta zbog hapšenja crkvenih velikodostojnika, građani su juče blokirali put Berane–Andrijevica, a blokadu je razbila policija koja je tom prilikom koristila suzavac i silu.

Povodom najnovijeg razvoja događaja u Crnoj Gori juče su se sastali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, koji su pozvali na mir i pribranost.

Sinod SPC najoštrije je osudio hapšenje vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenstva u Crnoj Gori, a pozvalo je crnogorsku vlas da prekine sa progonom srpskog naroda u toj državi.

Predsednik je danas izjavio da će Srbija u granicama u kojima može biti uz svoj narod u Crnoj Gori kao i uz SPC, napominjući da ne razumemo razloge ovolikog zadržavanja vladike.

IZVOR: Nova.rs/B92 FOTO: Printscreen

Advertisement