Chicago
68°
Cloudy
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 61%
Pressure: 29.54"Hg
UV index: 3
SatSunMon
41/30°F
55/43°F
54/43°F

Published 9 months ago

By admin

POSLE HVALOSPEVA STEPANU BANDERI: Ukrajinski ambasador u Berlinu povučen, postaje zamenik ministra!

Andrij Melnik biće povučen iz Berlina i postavljen za viceministra spoljnih poslova Ukrajine, prenose mediji. Tome su prethodili njegovi hvalospevi Stepanu Banderi. Nemačka štampa je podeljena u komentarima.

Andrij Melnik će na jesen postati zamenik šefa diplomatije Ukrajine i tako napustiti mesto ambasadora u Nemačkoj, doznaju tabloid Bild i Zidojče cajtung. Za sada ukrajinsko Ministarstvo i Melnik nisu komentarisali navode.

Potez dolazi nakon intervjua u kojem je Melnik hvalio ukrajinskog nacionalistu Stepana Banderu čija je organizacija učestvovala u masovnom ubijanju Jevreja i Poljaka tokom Drugog svetskog rata. Melnik je Banderu opisao kao „borca za slobodu“ i poredio sa Robinom Hudom. Kijev se ogradio od njegovih stavova zvaničnim saopštenjem.

To bi trebalo da bude kraj izleta rečitog Ukrajinca u diplomatski Berlin, gde je od početka ruske agresije na njegovu zemlju imao posebno mesto. Nije štedeo reči kritike na račun nemačke politike, tražio je oružje za Ukrajinu umesto toplih reči, kancelara Olafa Šolca nazvao „uvređenom mladom“, a intelektualce koji pozivaju Kijev na pregovore – „gubitnicima“.

Još sredinom marta je Melnik na Tviteru, gde je jako aktivan, napisao da je prinuđen da se bavi „ratnom diplomatijom“ i da se izvinjava svima koje njegove reči vređaju. „Jednostavno radim svoj posao. Radi se o opstanku Ukrajine, moje domovine“, napisao je tada.

Tihi tonovi se ne čuju u ratu

Ukrajinski novinar Denis Trubeckoj rekao je za nemački javni servis ARD da su u Kijevu svakako svesni imidža koji Melnik uživa u Nemačkoj kao neko ko polarizuje. Sa jedne strane, nije im drago što jedan intervju ambasadora dovodi do toga da usred rata moraju da gase diplomatske požare recimo na liniji sa Varšavom, koja se smatra bitnim saveznikom.

„Ali veruje se da bi bez njegovog zalaganja i medijskog prisustva u Nemačkoj, kao i javnog pritiska koji je vršio bilo još komplikovanije podstaći Nemačku na isporuku oružja“, kaže Trubeckoj.

Na slično ukazuje Špigel u jednom komentaru. Melnik, piše, svakako nije imao rečnik uglađenog diplomate, ali da li bi mu takav rečnik bio od pomoći?

„Da li bi bio pozivan u svaki drugi tok-šou da tamo zastupa pozicije Ukrajine? Da li bi uspeo da stvori pritisak koji je na kraju možda vodio tome da nemačka Vlada nakon dugog oklevanja isporuči oružje?“, pita se u tom komentaru.

I Frankfurter algemajne cajtung navodi da se u „ratu tihi tonovi ne čuju“.

Opoziv ili unapređenje?

Sa druge strane, Noje osnabriker cajtung piše da su Melnikovi ispadi bili štetni i da je to konačno prepoznato u Kijevu. „Tako penetrantno provokativnim nastupom se ne obezbeđuje solidarnost Nemaca na koju je Kijev upućen u borbi protiv ruskih agresora.“

Opšta je ocena pak da je Melnik smatranjima o Banderi načinio Ukrajini medveđu uslugu. O tome u komentaru Tagescajtunga piše: „Svojim kultom Bandere je Melnik podrio one koji podržavaju Ukrajinu jer veruju u demokratsku Ukrajinu.“

„Ipak, opoziv Melnika ne može da se tumači kao protivljenje njegovom ponašanju jer će on zapravo biti unapređen“, piše dalje u komentaru. „Takva nagrada je neprimerena. Ukrajinski fanovi Bandere idu naruku ruskoj propagandi.“

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / CNBC International TV

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!