Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

POSLE DVE GODINE MUČENJA: Zbrinut napušteni i izgladneli konj Moro, vlasnik ga ostavio vezanog! (VIDEO)

Mršavi i izgladneli konj, kojeg je prošle nedelje vlasnik ostavio vezanog za ogradu, zbrinut je posle apela brojnih građana u Zookutku niškog udruženja “Zooplanet”.

Aktivisti udruženja koja se bave zaštitom životinja u Nišu već dve godine znaju za slučaj konja u blizini autobuske stanice. Tu su ga i pronašli po objavljivanju snimaka u medijima i na društvenim mrežama.

“Policija je izašla na lice mesta, zamolili smo da se obavesti javno tužilaštvo, da dođe veterinarski inspektor na lice mesta i da jednostavno rešimo taj slučaj koji bukvalno dve godine nije bio rešiv”, kaže Dušan Stojanović iz Udruženja “Zooplanet” Niš.

PROČITAJTE VIŠE:

Konj Moro, kako su ga nazvali, bio je u veoma lošem stanju.

“Planiramo da podnesemo krivičnu prijavu protiv držaoca zato što smatramo da ovoj životinji nije narušena samo dobrobit u smislu držanja, već da je ova životinja zlostavljana”, ističe Nina Krstić, advokat Udruženja “Pit” iz Niša.

Dušan objašnjava u kakvom je zdravstvenom stanju Moro.

“Ima skoliozu kičme, hornični laminitis, tačnije hronično oboljenje kopita, da ima oboljenje jetre još se ustanovljava da li ima hepatitis i zaista se teško kreće”, navodi Stojanović.

https://www.rts.rs/lat/vesti/drustvo/5236762/konj-moro-koji-je-pronadjen-vezan-za-ogradu-zbrinut-u-nisu–ko-ce-snositi-odgovornost-za-zlostavljanje.html#brid_cp_videoBox-1358666

Aktivisti kažu da ovakvih slučajeva ima ne samo u Nišu, ali da se u javnosti menja svest o važnosti dobrobiti životanja i da građani mogu da se obrate najpre veterinarskoj inspekciji.

“Uvek mogu da se obrate veterinarskoj inspekciji. Naravno, ukoliko poseduju neke slike i snimke koje i nama oni šalju ili objavljuju javno na društvenim mrežama da to proslede i njima i da bi se i na taj način upoznali sa situacijom”, poručuje Krstićeva.

Dok čekamo odgovor Veterinarske inspekcije Nišavskog okruga o detaljima njihovog postupanja u ovom konkretnom slučaju, važno je istaći da je konj Moro sada dobro, ali će oporavak biti dugotrajan. Moro je star 18 godina, a već je sada jasno da su uslovi u Zookutku mnogo bolji od onih na koje je navikao.

POVEZANE TEME:

POTRESNO: Bolnica ispunila poslednju želju baki da vidi svoju kobilu Belu! (VIDEO)

RAZNEŽILA BALKAN: Dušanka odvela baku prvi put na more, njen osmeh rekao je sve! (VIDEO)

MISTERIOZNA POJAVA U KALIFORNIJI: Vidre terorišu surfere, uzimaju im daske i voze se na njima! (FOTO)

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE