Chicago, IL
54°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 4mph SSW
Humidity: 46%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
50°F
48°F
43°F
41°F
39°F
MonTueWedThuFri
63°F / 52°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 1 year ago

By admin

POSLE DVE DECENIJE: Nensi Pelosi se povlači iz rukovodstva demokrata!

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi održala je u četvrtak govor u kojem je najavila da u novom sazivu Kongresa neće biti na rukovodećim pozicijama demokrata.

“Neću tražiti ponovni izbor u demokratsko vodstvo u sledećem Kongresu”, rekla je Pelosi.

S obzirom da su demokrate od republikanaca izgubile kontrolu nad Predstavničkim domom na upravo okončanim izborima u sredini predsjedničkog mandata, mesto lidera tog doma Kongresa će pripasti nekom od članova te stranke.

Odluka Pelosi otvara put novoj generaciji izabranih članova demokratske stranke, imajući u vidu da i stranka koja je u manjini ima svoje liderstvo.

“Sada moramo hrabro krenuti u budućnost”, rekla je Pelosi. “Došao je čas da nova generacija predvodi demokrate, koju tako duboko poštujem.”

Odluke o budućnosti takođe trebaju donijeti i članovi njenog tima, svi u 80-im godinama života: Seni Hojer i Džejms Klajburn. Demorate će unutarstranačke izbore za rukovodstvo, kao manjina u Predstavničkom domu, imati narednog mjeseca.

Dugotrajna karijera

Nensi Pelosi je demokrate vodila 20 godina. Bila je prva žena na čelu Predstavničkog doma u istoriji SAD, a prvi put je kao predstavnica San Franciska, odnosno države Kalifornija, izabrana prije 35 godina.

Uprkos porazu od republikanaca i povlačenju iz liderstva, ali i nakon brutalnog napada na njenog supruga Pola prošlog mjeseca, Pelosi je najavila da neće odustati od mandata u Predstavničkom domu, kojeg je obnovila na nedavno okončanim izborima.

Iz novinske agencije AP navode da je odluka da osoba ostane u Kongresu nakon povlačenja sa rukovodećih pozicija neobična, ali da to nije iznenađenje kada je riječ o Pelosi, koja je „dugo prkosila običajima u borbi za vlast u Vašingtonu“.

Mandat novom Kongresu počinje u januaru.

Tokom govora Pelosi se prisjetila svoje prve posjete Kepitolu, kao dijete nekadašnjeg gradonačelnika i kongresmena, ali je govorila i o svom radu, osvrćući se na činjenicu da je bila predsjedavajuća Predstavničkog doma tokom mandata tri predsjednika.

Nakon govora je dobila ovacije od kolega demokrata, a članovi su jedan po jedan prilazili da je zagrle i požele joj dobre želje. Njenom obraćanju je prisustvovao i manji broj republikanaca.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen Instagram @speakerpelosi

YOU MAY LIKE