Connect with us

Srbija

POROĐAJI U ŽARIŠTU VIRUSA: Trudnice iz Valjeva i Niša na svet donele zdrave bebe, jedna iz predostrožnosti mora u izolaciju

Published

on

Dve trudnice, jedna iz Valjeva koja je zaražena koronavisrusom i druga iz Niša, čiji je suprug u izolaciji zbog sumnje da je zaražen kovidom19, porodile su se u poslednja 24 sata i na svet donele dečaka, odnosno devojčicu.

Trudnica iz Valjeva koja je zaražena koronavirusom rodila je danas dečaka u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”.

Beba je na rođenju dobila ocenu 10. Majka i beba su dobro, rekao je direktor GAK “Narodni Front” Željko Miković.

Ginekolog te ustanove Vanja Milošević, rekao je jutros da druge trudnice zbog ove porodilje ne treba da brinu, jer je ona sve vreme izolovana.

Nišlijka J. T. (37), čiji je suprug u izolaciji zbog sumnje da je zaražen Covidom 19, dobila je noćas devojčicu, a porođajni zahvat izveden je uz stroge mere propisane za zaštitu medicinskog osoblja od ovog virusarečeno je u niškom Kliničkom centru.

– Ona je primljena sinoć u bolnicu i pokazala je veliku odgovornost jer nas je upozorila da postoji sumnja da joj je muž zaražen. Lekari i ostalo medicinsko osoblje preduzeli su sve mere zaštite propisane od strane Svetske zdravstvene organizacije i predviđene algoritmima Ministarstva zdravlja. Pod punom zaštitnom opremom, malo pre ponoći obavljen je porođaj i na svet je došla zdrava devojčica teška 3.050 grama i duga 50 centimetara – saopštila je uprava Kliničkog centra.

Kako dalje navodi ova zdravstvena ustanova, stanje majke i deteta je dobro, ali zbog postojanja sumnje na Covid 19, obe su pod posebnim tretmanom.

– Radi bezbednosti majke i deteta, ostalih pacijenata i zdravstvenog osoblja, smešteni su u posebne izolacione boksove. Uprava Kliničkog centra upućuje čestitke roditeljima – poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

Uprava Kliničkog centra ističe da su na ovaj način pokazali da su spremni da uspešno odgovore svim medicinskim situacijama nastalim u vreme pandemije virusa.

IZVOR: RTS, Blic FOTO: Pixabay

Advertisement