Chicago, IL
48°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 3mph E
Humidity: 45%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
46°F
45°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

PORFIRIJE O PROTESTIMA I RIO TINTU: Reakciju traže oni koji nisu ušli u Crkvu!

Povodom apela koji su se prethodnih dana mogli čuti, a u kojim se poziva Crkva i njen poglavar da reaguju zbog protesta protiv kompanije Rio Tinto i nasilja koje se dogodilo prethodnog vikenda, oglasio se još jednom srpski patrijarh Porfirije. On je istakao da nije primarni posao SPC da se bave socijalnim, ekonomskim i političkim pitanjima, te da reakciju Crkve traže oni koji u nju nisu ni ušli.

Prethodnih dana su se često mogli čuti apeli upućeni SPC i njenom poglavaru Porfiriju  u kojim se zahteva od njih da reaguju povodom namere kompanije Rio Tinto da iskpova litijum u dolini Jadra, kao i zbog protesta koji su se prethodnog vikenda održali širom Srbije.

Najpre je to uradio član Ekološkog ustanka, Aleksandar Jovanović Ćuta, kojie poručio patrijarhu da mora da reaguje, jer u suprtonom u Gornjim Nedeljicama neće biti ni crkve, ni naroda.

Zatim su to učinili i meštani doline Jadra, koji su pozvali patrijarha da utiče na ukidanje zabrane okupljanja u proti crkve Svetog Đorđa u Gornjim Nedeljicama, koja je doneta zbog pobune protiv kompanije Rio Tinto.

Porfirije, međutim, nije odgovorio na konkretne zahteve, ali jeste upozorio da ljudi ne bi trebalo međusobno da se sukobljavaju. Juče je u video poruci, na svom Instagram nalogu, rekao da „oni koji stvaraju konflikte upravljaju krizama i stvaraju razdore“.

„Na samom ulasku u božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, ni ko je kriv, a ko je nevin. Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju“, naveo je on

Patrijarh je danas ponovo reagovao, rekavši da nije posao Crkve da se bavi pomenutim pitanjima.

„Ne bavi se Crkva, primarno, ni socijalnim, ni ekonomskim, ni bilo kakvim drugim predmetima, temama i problemima. Ona se bavi smislom postojanja u svakom kontekstu, u svakoj situaciji i u svakom momentu. Ona šalje poruku Jevanđelja, poruku spasenja. U Crkvu dolazimo da bismo dotakli tajnu Hrista kao raspetog i vaskrslog i tajnu čoveka, kao stvorenog, ali ne za smrt, nego za večnost. Tek kad na istinski, jevanđeljski način, razumemo umom i srcem, tu poruku i tajnu, onda ćemo imati ispravne stavove. Na pravi način ćemo razumeti i sve druge teme“, rekao je on, a zatim dodao:

„Ako budemo Hristom preobraženi, na mestu na kom budemo, šta god da smo, preobražavaćemo sa sobom i to mesto. Mi, preobraženi, preobražavaćemo i ljude oko sebe. Otuda oni koji smatraju da je sistem vrednosti koje Hristos propoveda, koji smatraju da je retrogradno Jevanđelje, a hoće poruku Crkve o bilo čemu, a u crkvu nisu ni došli. Osim što možda sebe smatraju pravoslavnim Srbima po rođenju, naprosto – ostaće uvek bez odgovora“.

Podsetimo, danas je u Loznici održan protest podrške peticiji protiv Rio Tinta – koju je u tom mestu potpisalo oko 5.000 ljudi. Građani su poručili da ne žele Rio Tinto u svom gradu, ali su zatražili i podršku od SPC.

Na samom kraju skupa, jedna od govornica se obratila Porfiriju, poručivši mu da će biti odgovoran ukoliko ne bude iskoristio svoj uticaj kod šefa srpske države, Aleksandra Vučića.

„Naša poruka je jasna – patrijarhu Porfirije, iskoriste svoj autoritet i zamolite predsednika da sprovede hitan postupak kojim će se oba zakona staviti van snage. Ako to ne budete uradili, vi ste odgovorni za subotu, vi ste odgovorni za početak građanskog rata u Srbiji“, rekla je ona.

Izvor: Nova.rs Foto: Printscreen / Instagram @porfirije_patrijarh

YOU MAY LIKE