Chicago, IL
57°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 6mph SW
Humidity: 38%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
52°F
50°F
46°F
45°F
43°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
45°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

PORAZ DEMOKRATA U VIRDŽINIJI: Novi republikanski guverner pobedio u ‘Bajdenovoj državi’! (VIDEO)

Republikanac Glen Jangkin pobedio je u utorak na izborima i postaće sledeći guverner američke savezne države Virdžinija u jednoj od nekoliko – na federalnon nivou- pomno praćenih trka uoči izbora za Kongres naredne godine.

Politički novajlija pobedio je demokratu Terija Mekolifa, bivšeg guvernera Virdžinije, osvojivši 51 odsto glasova u odnosu na Mekolifovih 48 odsto, pokazuju preliminarni rezultati nakon većine prebrojanih glasova.

Uoči izbora u utorak, oba kandidata istakla su značaj izbora na nacionalnoj političkoj sceni kao jednu od samo dve trke za guvernera država koje su se vodile ove godine i sa demokratama i republikancima koji se pripremaju za izbore 2022. na kojima će glasati za svih 435 mesta u Predstavničkom domu.

Demokrate imaju neznatnu većinu i u Predstavničkom domu i Senatu, a gubitak kontrole nad jednim ili oba doma Kogresa sledeće godine otežao bi demokratskom predsedniku Džou Bajdenu da nastavi sa svojim zakonodavnim planom.

Rezultat Virdžinije ukazuje na nedavnu promenu podrške, pri čemu je Mekolifov gubitak usledio nakon što je imao prednost u anketama u mesecima koji su prethodili glasanju. Ali ta prednost u anketama se smanjivala, baš kada je Bajdenova popularnost opala.

Bajden je pobedio u Virdžiniji sa 10 procentnih poena razlike na prošlogodišnjim izborima.

Prema anketi Asošiejted presa, među glasačima Virdžinije, oko jedne trećine reklo je da im je ekonomija glavna tema na pameti, a sledi 17 odsto onih koji su rekli da je to pandemija koronavirusa, dok je 14 odsto onih koji su izabrali obrazovanje.

Glasovi su se i dalje brojali rano u sredu u oštroj borbi u državi Nju Džersi, gde guverner Fil Marfi nastoji da postane prvi demokratski guverner u državi koji je osvojio reizbor nakon 44 godine. On se takmiči protiv bivšeg državnog kongresmena, republikanca Džeka Čatarelija.

Birači su takođe u utorak glasali za tri upražnjena mesta u Predstavničkom domu.

Demokratkinja Šontel Braun pobedila je republikanku Lavern Gor i osvojila mesto predstavnika 11. kongresnog okruga Ohaja.

Republikanac Majk Keri osvojio je mesto koje predstavlja 15. kongresni okrug Ohaja pobedivši demokratu Alison Ruso.

Rezultati demokratskih preliminarnih izbora u trci za popunjavanje upražnjenog mesta za 20. kongresni okrug Floride bili su pretesni da bi pobednik bio proglašen rano u sredu. Republikanac Džejson Mariner pobedio je na nominaciji svoje stranke, ali koji god se demokrata pojavi protiv njega, očekuje se da će pobediti na vanrednim izborima u januaru u tom demokratskom okrugu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Washington Post

YOU MAY LIKE