Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

POPLAVE RASTURAJU SRBIJU: Vanredno u 35 gradova, voda prodire u domove, u Beogradu čamcem po ulici! (FOTO, VIDEO)

Vanredna situacija proglašena je u 35 gradova i opština, a vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije.

Kako je javio RTS, voda je odnela most na regionalnom putu u mestu Adrani kod Kraljeva, i u prekidu je saobraćaj do Čačka.

Izlio se potok Musača, u mestu Adrani, nekoliko kuća je pod vodom, a saobraćaj je iz Kraljeva ka Čačku preusmeren preko Vitanovca, Gruže, Knića i Mrčajevaca.

U Jagodini reka Belica dostigla je kritičan nivo i dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima.

U Kragujevcu je poplavljen podrum hiruškog bloka Urgentnog Klinickog centra, i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje.

Voda je poplavila i 50-tak dvorišta, a zbog jake i obilne kiše došlo je do odrona kamena na putu ka Višegradu kod tunela Šargan.

Borba protiv vode ne prestaje

Kiša nastavlja da pravi haos i na teritoriji Čačka, ekipe Civilne zaštite čitavu noć provele su na terenu. Najugroženija tokom noći bila su sela koja gravitiraju ka Kraljevu, od Ježevice, Zablaća, pa sve do Goričana.

-Vatrogasci spasioci su evakuisali četiri lica. Dva lica iz Mršinaca i dva iz Kukića. Ekipe su na terenu, ima kuća koje su odsečene jer su se urušila dva mosta u Mesnoj zajednici Petnica. To sada ne možemo sanirati, sada ćemo najverovatnije samo delove mostova izvaditi iz reka kako se u vodotokovima ne bi pravile prepreke, da ne došlo do daljeg izlivanja, izjavio je za RINU Bratislav Zečević načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku.

On dodaje da se i danas nastavlja akcija podela džakova stanovništvu ugroženom od poplava, na području koje od opasnosti od poplava.

-Molim svo stanovništvo da ispred svojih domaćinstava pročisti kanale, i da proba da zaštiti kuće tako što će ispred kuća postaviti ispred vrata postavi džakove i prepreke. Kako bi se sprečio prodor vode. Nemojte da štitite dvorišta već kuće, ako voda ipak prodre odmah iz struje isključite sve uređaje i pozovite vatrogasce spasioce ili na broj 0800 112 032 da se hitno reaguje, naglasio je Zečević.

Teško u Kosjeriću, poplavljeno 20 kuća

I dalje je teška situacija u opštini Kosjerić, najkritičnije je u naselju Brsjkovići, gde je poplavljeno 20 domaćinstava. Voda nije ispravna za piće, samo je tehnički upotrebljiva, električne energije ima.

Prvom meštaninu, tik pored mosta, Draganu Vujiću, voda je odnela potporni zid, kapiju i banderu.

-Kod mene voda nije ušla u kuću, ali je odnela potporni zid dužine 20 metara. Kapija je odneta sa banderom koja bila na ulazu i zbog toga je nestshalo struje. Ja sam ovde 40 godina, pretrpeo sam pet, šest poplava, ali ovako nije bilo. Ovo najveća voda koju sam zapamtio. Problem su obilne kiše koje padaju na okolna brda, pa tada nadođe reka i svi smo ugroženi”, rekao je Dragan Vujić iz Brakovića kraj Kosjerića.

Potopljena domaćinstva

-Mi plavimo već tri puta, a dva puta nam voda ulazi u kuću. Uništila je nameštaj, laminat i pokućstvo”, rekao je Milun Vujić.

Odron kod Šargana očišćen, borba trajala čitavu noć

Akcija čišćenja odrona kod tunela šargan trajala je do sitnih ponoćnih časova. Na lokaciji je angažovan jedan od vecih utovarivača sa zapreminom kašike od 5m3 koji je neumorno radio dok nije uklonio sav stenski materijal.

-Prilikom čišćenja, a usled padavina koje nisu prestajale dolazilo je do dodatnog obrušavanja raspadnutog steneskog materijala. Jedina olakšavajuća okolnost je bila ta što se na tom mestu nalazilo proširenje pored puta pa je mašina imala dovoljno prosora za manevar.

To nije bio jedini odron koji se desio na ovoj deonici inače poznatoj po ovakvim stvarima.

Kiša koja pada bez prestanka od juče izaziva odrone na svim putevima koji se nalaze u usecima u stenovitim materijalima. Molim vozače za oprez u voznji.

-Ovom prilikom bih se zahvailo saobraćajnoj policiji iz Užica za saradnju i pomoć na regulaciji saobraćaja, kao i radnicima,vozaču i mašinisti koju su se odazvali na poziv i nesebično odradili posao, izjavio je za RINU Alen Mušanović iz Puteva Užice.

Haos i u Beogradu

Kiša koja od juče pada, napravila je probleme u mnogim delovima Srbije, a ništa bolje nije prošao ni Beograd. Bujični potoci teku ulicama, dok saobraćaj otežano funkcioniše.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak koja je potpuno poplavljena u Beogradu.

Pojavio se snimak i čovek u gumenom čamcu koji pluta po njegovoj ulici.

„I Beograd je dobio izlaz na more“ – glasio je komentar jednog od korisnika na tviteru uz snimak potpuno poplavljene ulice.

POVEZANE TEME:

VELIKO PRIZNANJE ZA SRPSKU NAUČNICU U AMERICI: Jelena Vučković izabrana u Nacionalnu akademiju nauka, među 500 Nobelovaca!

APSOLUTNI REKORDER: Vozač iz Sremske Mitrovice naduvao neverovatnih 3,52 promila!

ISPOVEST POTPORUČNIKA MIŠIĆA: Heroji sa Košara ne smeju da poginu i od zaborava!

Izvor: Mediji
Foto: RINA

YOU MAY LIKE