Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 3mph S
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
81/64°F
75/54°F
59/46°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

POPLAVE IZAZVALE HAOS U SRBIJI: Evakuacija građana u Kruševcu, Čačku i Jagodini, vanredno u 26 gradova!

U 26 gradova i opština na snazi vanredna situacija. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, tokom protekle noći, na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine, evakuisali su ukupno šest osoba, od kojih dvoje dece. Trenutno je najkritičnije na teritoriji Grada Čačka, saopštio je MUP.

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić rekao da je tokom prošle noći i u jutarnjim satima najkritičnije bilo na teritoriji gradova Kruševca, Jagodine, Kragujevca i Sombora, gde je zbog obilnih kišnih padavina voda prodrla u dvorišta i stambene objekte.

“Trenutno je najkritičnije na teritoriji Grada Čačka gde je voda ušla u više od 200 objekata, zbog nemogućnosti da kišna kanalizacija u kratkom vremenu primi svu količinu vode. Na terenu su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija”, rekao je Gagić.

Naglasio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i vatrogasno-spasilačkih jedinica od početka perioda obilnih kišnih padavina konstantno na terenu i reaguju u slučaju nastanka poplava radi spasvanja ljudi i materijalnih dobara, kao i na otklanjanju posledica nastalih poplava.

“Od početka obilnih kišnih padavina, 26. maja, koje su dovele do poplava, ukupno su angažovana 762 vatrogasca-spasioca, koji su imali ukupno 355 intervencija, evakuisali su 62 osobe, ugasili su 12 požara izazvanih udarom groma i imali 320 intervencija crpljenja vode iz objekata. U tim intervencijama je angažovano 390 vatrogasnih vozila i više od 400 pumpi”, naglasio je načelnik Gagić i ponovio apel Ministarstva unutrašnjih poslova građanima u poplavljenim područjima.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve građane da se ne kreću po poplavljenim područjima, uz obale reka i po nasipima i da prate prognoze RHMZ-a. Ukoliko postoji opasnost da im voda uđe u kuće treba da na ulazu postave džakove sa peskom, da isključe struju u objektu i da se popnu na više etaže objekta, kao i da obavezno obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193 ili policiju na telefon 192”, poručio je Gagić.

PROČITAJTE VIŠE:

Voda prodrla i u vrtić u Čačku

Usled obilnih padavina koje su tokom prošle noći pogodile grad Čačak voda je prodrla i u vrtić Boško Buha koji se nalazi u čačanskom naselju Košutnjak.

“U dve sobe ogromna količina vode je bila, direktorka je odmah pozvala izvođače radova jer je pre dve godine rekonstruisan krov u potpunosti da dođu na lice mesta da vide u čemu je reč i ustanovili su da je zapušen deo oluka iznad dve sobe gde odvodi vodu i kada su otklonili to izašla je ogromna količina vode, inače krov nije ni na jednom mestu oštećen bio”, rekla je Marina Janković zamenica direktora PU “Radost” u Čačku.

Prema njenim rečima, deca iz ovog vrtića zajedno sa vaspitačima odmah su preusmerena u vrtić “Neven” gde će biti na sigurnom dok novonastala situacija ne bude rešena.

Jaka kiša koja je počela oko dva sata iza ponoći dovela je do izlivanja kanala ali i Lozničke reke u samom centru čačanskog naselja Loznica.

Glavnim putem kroz ovo naselje protiče voda visine oko 40 centimetara, koja sa sobom nosi granje, otpad i kante za smeće.

Potopljeno je desetak dvorišta, a voda je ušla i u nekoliko podruma.

Inače, ovo je drugi put u poslednjih 15 dana da se sam centar naselja Loznice našao pod vodom.

Obilne padavine 26. maja takođe su dovele do zagušenja mosta u centru naselja što je izazvalo da se reka izlije. I tada je voda prodrla u nekoliko dvorišta i podruma, a pričinjena je i manja materijalna šteta na putnoj infrastrukturi.

POVEZANE TEME:

KINEZ ZALJUBLJEN U SRBIJU: Voli pihtije, sarmu i ćevape i oseća se kao da je ovde rođen! (VIDEO)

SKANDAL U ŠKOLI U ŠVAJCARSKOJ: Deca gazila srpsku zastavu! (VIDEO)

“OVDE RASIZMA NEMA, PORODICA IM JE NA PRVOM MESTU”: Strankinja posle godinu dana boravka u Srbiji! (VIDEO)

Izvor: Euronews
Foto: Tanjug

YOU MAY LIKE