Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 4 godine ranije

By admin

PONOS ŠUMADIJE: Elena (16) sanja da postane vojnik, već je najbolji traktorista u selu

Po svemu sudeći, njena izolacija u doba korona virusa, dosta je drugačija od one kakvu imaju tinejdžeri u gradu. Nema dokonluka i žaljenja što se kafe ne ispijaju po kafićima.

Možda je korona virus sa plodnih seoskih oranica udaljio one najstarije, ali njive ipak nisu ostale puste jer poslova su se rado prihvatili njihovi naslednici, pa čak i oni najmlađi.

Elena Mirković iz šumadijskog sela Borač ima samo 16 godina, a sa velikim traktorom, čuvenim IMT-om, barata kao da joj je duplo više. Bez problema ova devojčica prelazi preko oronulog makadama, zaobilazi velike rupe i vraća se u rikverc kad neko naiđe iz suprotnog pravca.

“Kod nas u selu ne možete nigde bez traktora, tako sam i ja uz tatu naučila da vozim kad sam imala deset godina. Slično je i sa mojim vršnjacima, svi mi od malih nogu naučimo sve seoske poslove. Iako nema puno devojaka koje u selu voze traktor, na mene su već navikli”, kaže Elena za RINU.

UPRAVLJA POLJOPRIVREDNIM MAŠINAMA KAO VELIKA: Na usluzi otadžbini

Ova vredna Šumadinka učenica je drugog razreda Saobraćajne škole u Kragujevcu. Po svemu sudeći, njena izolacija u doba korona virusa, dosta je drugačija od one kakvu imaju tinejdžeri u gradu. Nema dokonluka i žaljenja što se kafe ne ispijaju po kafićima.

I iako su mnogi iz sela Borač otišli i napravili karijeru u velikim gradovima, Elena ima malo drugačije planove.

“Kad se srednja škola privede kraju, odmah se prijavljujem na služenje vojnog roka, a moj cilj jeste da postanem profesionalni vojnik i služim otadžbini”, rekla je ona.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

YOU MAY LIKE