Chicago, IL
79°
Fair
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 6mph S
Humidity: 60%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 6
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
79°F
79°F
77°F
77°F
79°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
84°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 57°F
75°F / 59°F

Published 3 years ago

By admin

PONOS SRBIJE: Najlepša mama Šumadije, otac roker i njihovo sedmoro dece!

Pozitivna atmosfera, srdačnost i potpuna opuštenost se osećaju čim se „mašite za kapiju” i zakoračite u dvorište porodice Spasić iz Кragujevca. Mora se skinuti kapa Darku i Ani jer ne samo da su se mladi venčali, već uspešno podižu sedmoro divne dece i odišu vedrim duhom. U njima kao da su se sabrale sve vrline ovog sveta – vera, autentičnost, umetnost, sport… Podsećaju nas sve kakvi bismo trebali da budemo i pokazuju da je to moguće i u današnje vreme.

Brižna majka Ana radi u fabrici u proizvodnji, a nedavno je na jednom portalu izabrana i za najlepšu mamu Šumadije. Vredni otac Darko zaposlen je u hitnoj pomoći kao medicinski tehničar i svira gitaru u rokenrol bendu Epilog. Pradeda mu je bio streljan u Šumaricama od strane nemačkog okupatora u Drugom svetskom ratu.

Sad je sve korona onemogućila, ali inače imamo svirke kad zakačimo negde. To nam je dodatan izvor prihoda. Jeste da, sada već, bole leđa i ruke od sviranja, ali postiže se – priča Darko.

Lepotu i kreativnost preneli su i na svoju decu – Milicu (17), Teodoru (16), Anastasiju (15), Mariju (12), Đurđiju (6), Gavrila (4) i Vasiliju (1). Sem najmlađih, ove posebne devojke se, pored škole, redom bave još nečim.

“Evo probaću da vam objasnim”, preuzela je stvar u svoje ruke petnaestogodišnja Anastasija, “Milica, Teodora, Marija i ja idemo na atletiku, za šta imamo nekolicinu medalja. Pored toga, Marija, Đurđija i ja idemo na folklor i pevamo u crkvenom horu. Teodora ide u likovnu školu i slika, a ja idem u muzičku školu, pa se bavim i etno pevanjem.”

Za poziciju glavnog nestaška u kući zadužen je mali Gavrilo kao jedini dečačić među njima, dok najstarija Milica slovi za vatrenog navijača Crvene zvezde. Što se tiče zdravlja, jedino Teodora ima epilepsiju. Ipak, to je ne sprečava da se, pored već pobrojanog, interesuje i za kaligrafiju.

Кod nas je, u principu, sve u funkciji, samo da se malo dotegne. Bog nam je, eto, dao malu decu, pa ne stižemo sve. Učili smo ih odmalena da budu samostalne i da se pomažu međusobno. Mi volimo decu i da je sreće da svaka porodica u Srbiji ima bar po četvoro kao nekada kada su naše bake rađale – rekla je majka Ana, uz pogled pun topline prema svojoj deci.

Spasići žive u kući u kojoj im pripada jedan sprat i nezavršeno potkrovlje. Trenutno imaju samo dnevnu i dve spavaće sobe koje su sređene „pod konac”. Na pitanje kako se rasporede za spavanje šaljivo odgovaraju:

Legnemo na jedan način, a budimo se na drugi. To ko gde spava i ko se gde premešta, u našem slučaju, teško je uhvatljivo.

Najviše bi im značila pomoć u vidu građevinskog materijala za završetak potkrovlja gde bi mogli da naprave još dve spavaće sobe i kupatilo.

Vi meni ako kupite materijal, slobodno dođite za deset dana i biće sve gotovo. Odradićemo sve uz pomoć prijatelja. Završili bismo mi to svakako za šest-sedam godina, ali eto, značilo bi nam da se ubrza – pojašnjava domaćin Darko.

Misija Humanitarne organizacije Srbi za Srbe upravo i jeste da podrži što više vrednih porodica koje su se hrabro odlučile da imaju brojno potomstvo. Zato smo se odazvali pozivu prijatelja porodice Spasić koji su ih prijavili za pomoć. Oni znaju za njihov veliki trud i koliko im malo fali da obezbede adekvatne uslove za život.

Za kraj razgovora, Anastasija nam je prenela da bi joj, s obzirom da ide u muzičku školu, mnogo značio električni klavir, ako bi se našao neki dobrotvor da joj ispuni želju.

Pozivamo sve Кragujevčane i naše donatore širom sveta da pomognu porodici Spasić, kao i još 200 i nešto porodica u toku 2021. godine. Ovakve porodice zavređuju podršku svih nas!

Izvor: Srbi za Srbe Foto: Srbi za Srbe

YOU MAY LIKE