Chicago
57°
Clear
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 3mph WNW
Humidity: 65%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
FriSatSun
73/59°F
82/59°F
63/52°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

PONOS SRBIJE: Dimitrije osvojio zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj!(VIDEO)

Učenik trećeg razreda Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu Dimitrije Golubović osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj, u konkurenciji od 103 takmičara iz 49 zemalja. Medalju posvećuje, kako kaže, celoj zemlji, a prvenstveno svojoj majci, uz poruku da filozofija ostaje u osnovi svega.

Tu poruku Dimitrije je uputio i gledaocima emisije “15 minuta”, kada je za Južne vesti rekao i da smatra da može da uradi nešto što do sada niko nije uradio. Govorio je i o tome kako filozofiju primenjuje u svakodnevnom životu, ali i o svojim hobijima. Tema njegovog eseja na Olimpijadi bila je subjektivnost moralne percepcije.

-Osećaj je neverovatan, izuzetno mi je drago što sam ostvario ovakav uspeh. Pisao sam esej o subjektivnosti moralne percepcije, reč je o Hjumovom citatu i o temi za koju sam bio spreman, tako da nije bilo teško. S druge strane, postojala je trema, ali sam je brzo prevazišao tokom pisanja eseja – priča Dimitrije.

Takmičenje u Grčkoj počelo je 11. maja, a Dimitrije se plasirao pobedom na državnom takmičenju u Požarevcu, kada je odlučeno da će on i Nikola Petrović iz Valjevske gimnazije predstavljati svoju zemlju.

Zadatak u Grčkoj bio je pisanje eseja na engleskom jeziku, a ocenjivalo se filozofsko razumevanje teme, ali i relevantnost, moć argumentacije, koherentnost i originalnost, istaknuto je na zvaničnom sajtu Olimpijade.

Ona je održana kroz tri faze – u prvoj su četiri ocenjivača vrednovala eseje oceanama od 1 do 10, tako da su svi sa najmanje 7 bodova otišli u narednu fazu.

U drugom krugu gledala se prosečna ocena na osnovu ocena koje su učesnici dobili u prvoj fazi i na osnovu ocena dvoje ocenjivača u drugoj.

-Pre nego što se izračuna prosek, najviša i najniža data ocena se poništavaju. Na kraju druge faze žiri IPO bira onoliko najboljih eseja koliko želi za razmatranje u trećoj fazi – objasnili su organizatori.

U poslednjoj fazi Upravni odbor je odlučivao o raspodeli nagrada. Reč je o simboličnim zlatnim, srebrnim i bronzanim medaljama, kao i o počasnim nagradama. Odbor je ocenio da mladi Nišlija zaslužuje zlato.

PROČITAJTE VIŠE:

PONOS SRBIJE: Marko je primljen na čak 9 američkih univerziteta, a ovo je njegov prvi izbor!

VELIKI USPEH REDITELJKE NINE OGNJANOVIĆ: Srpski film osvojio prestižnu nagradu na festivalu u Italiji!

VELIKA POČAST ZA MLADOG SRBINA: Aleksa student generacije na čuvenom Prinstonu!

Izvor: Južne vesti
Foto: Južne vesti

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
IZNENAĐENJE PRED OKRŠAJ SA ALKARAZOM: Đoković doneo neočekivanu odluku za meč decenije!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ĐOKOVIĆ BURNO REAGOVAO NA NEPRAVDU U PARIZU! Vratite im novac, to nije bilo fer!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
AMERIČKI NOVINAR: Ne vole Jokića zbog Srbije i braće, biće bolji od Džordana i Lebrona! (VIDEO)
POTOMCI RIMSKIH CAREVA: Naučnici sa Harvarda uporedili srpski i starobalkanski gen, evo šta su otkrili!