Connect with us

Dijaspora

PONOS NAŠEG IDENTITETA: Mališani u Nemačkoj znaju zašto uče srpski jezik!

Published

on

Na inicijativu ambasadorke Republike Srbije u Nemačkoj, dr Snežane Janković, organizovan je literarni konkurs za učenike dopunskih škola na srpskom jeziku u Nemačkoj, pod nazivom “Moj jezik, moj svet – zašto učim srpski jezik”. Odziv učenika je bio veliki, a dodela nagrada bila je planirana za Dan slovenske pismenosti, 24. maja, ali je zbog uslova pandemije odložena za oktobar.

Cilj i zadatak Ambasade je da podstakne svu našu decu, decu srpskog porekla, koja su ovde rođena ili ovde žive, da govore srpski jezik, da neguju našu tradiciju i kulturu, i da čitaju srpsku književnost. Ono što želimo da im poručimo i što ovim literarnim konkursom želimo da podstaknemo kod njih, je razmišljanje o tome da je bitno i za njih lično, za snagu njihove ličnosti i ličnu sreću, a isto tako za našu državu i narod, da dalje pronose, ma gde bili, tu vatru srpskog jezika, srpske kulture, koja može samo da nam služi na ponos našeg srpskog identiteta”, kaže ambasadorka dr Snežana Janković.

“Naša nastava je motivišuća za decu, organizovana sa puno ljubavi, puno predanosti i nakon časova na kojima smo razgovarali o pomenutom konkursu izrodili su se ovako divni radovi”, kaže Marija Aleksić, učiteljica dopunske škole.

Izvor: Rts Foto: Printscreen / Youtube @Doru Matici

Advertisement