Connect with us

aktuelno

PONOS I DIKA: Naša Dunja, studentkinja umetnosti u Gracu, najprestižniji mladi umetnik u 2020.

Published

on

ArtLink i Kolarčeva zadužbina tradicionalno započeli su novu kalendarsku godinu, koncertom mladog umetnika, laureata prestižne godišnje nagrade ,,Najperpektivniji mladi umetnik”, koju je ArtLink dodeljulio po petnaesti put u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Najperspektivniji mladi umetnik ove godine je violinistkinja Dunja Kalamir. Njenim koncertom „Artlink“ i Kolarčeva zadužbina otvorili su vrata za publiku u 2021. godini.

Odluku žirija usaglasili su talenat i izvođačka zrelost Dunje Kalamir. Osim toga, o „Artlink“ nagradi „Najperspektivniji mladi muzičar“ odlučivali su i osećaj za kamerni zvuk i raznovrsnost solističkih nastupa mlade violinistkinje, studentkinje Univerziteta umetnosti u Gracu.

Kao učenica Muzičke škole ,,Vojislav Vučković”, u klasi profesorke Biljane Stevanović, a danas kao student Univerziteta umetnosti u Gracu, u klasi naše čuvene violinistkinje Vesne Stanković, Dunja Kalamir učestvovala je u mnogim programima ArtLinka uključujući cikluse koncerata kamerne muzike u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, solo nastupe sa kamernim orkestrom ArtLink mladi virtuozi i Kamerata Balkanika sa umetnicima kao što su Stefan Milenković, Ana Tifu, Pavel Doležal, Ištvan Vardai, Konstantin Adrian Grigore, Bendžamin Hamhouts i mnogi drugi.

Uprkos pandimiji, Dunja Kalamir, u toku 2020. godine nastupala je kao solista sa Kameratom Janaček u Sarajevu, u sklopu ArtLinkovog projekta za mlade talente ,,Balkan – Višegrad”, na koncertima u sklopu ArtLink festivala na Beogradskoj tvrđavi, zatimi u Tirani, u Amfiteatru, kao solista sa orkestrom Kamerata Balkanika i belgijskim dirigentom Hamhoutsom i poljskim violinistom Filipom Čviževičem, kao i u Konaku kneginje Ljubice na završkom koncertu projekta za mlade talente podržanim od Međunarodnog Višegradskog fonda.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKO PRIZNANJE SRPSKOJ UMETNICI: Muzej ‘Albertina’ u Beču uvrstio Jelenu Sredanović u kolekciju! (FOTO, VIDEO)

BRAVO DECO: Naši mladi talenti na sceni Karnegi Hola!

GUSLE KOJE SU SPASILE ISTORIJU: Kako je narodna poezija uvela Srbiju u Evropu!

ArtLink nagrada realizuje se ove godine u saradnji sa Kamernim orkestrom Belgije, koji dodeljuje dva solo nastupa Dunji Kalamir, u Belgiji u sezoni 2021. godine.

Izvor: Brainz Foto: Art Link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement