Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 7
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
66°F
66°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

POMOĆ RUSIJE U NAJTEŽEM DANU ZA SRBIJU: Sleteo “Iljušin” sa ruskim lekarima i medicinskom opremom za borbu protiv korone (FOTO) (VIDEO)

Premijerka Ana Brnabić istakla je da ova pomoć stiže u najtežem danu za Srbiju u borbi protiv Covida-19, jer je od juče u 15 sati do sada preminulo još osam građana, najviše u jednom danu

Prvi avion Iljušin s ruskom pomoći za Srbiju sleteo je nešto posle 14.30 na aerodrom u Batajnici. Ovo je prvi od ukupno 11 “Iljušina” koji su najavljeni iz Moskve, a koji bi trebalo da dovezu 87 specijalista, vojnu tehniku i medicinsku opremu!

“Prvi avion Il-76 vojno-transportne avijacije Rusije u kojem su ruski eksperti i oprema poleteo je s vojnog aerodroma Čkalovski u Srbiju kako bi se pružila pomoć u borbi protiv virusa korona”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Avion su u Batajnici dočekali premijerka Ana Brnabić, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija spremna da uvede najstrože restriktivne mere ako se širenje epidemije koronavirusa nastavi današnjim tempom, kada je registrovano 305 novoobolelih i osam smrtnih slučajeva.

Premijerka je građanima koji danju izlaze i ne poštuju mere poručila da uveče ne treba da tapšu lekarima, jer će onda oni zbog neodgovornosti imati mnogo duže smene.

Brnabić je rekla da brojevi koje vidimo danas nisu od juče, već su odraz nediscipline od pre nekoliko dana.

Ukazala je da će biti uzalud sva pomoć koja nam dolazi ako ljudi ne budu dovoljno disciplinovani.

– Samo još tri ovakva dana i svi naši bolnički kapaciteti biće popunjeni – dodala je vidno zabrinuta Ana Brnabić a zatim se na ruskom zahvalila: “Hvala” (Spasiba).

Premijerka i istakla da ova pomoć stiže u najtežem danu za Srbiju u borbi protiv Covida-19.

-Od juče u 15 sati do sada smo imali osam preminulih, najviše u jednom danu. Broj zaraženih se popeo na 305. Došli ste na dan kada se bojim da smo ušli u eksponencijalni rast. Zato vam hvala što ste došli tako brzo”.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko naglasio je da je ova pomoć stigla po dogovoru dvojice predsednika Putina i Vučića i da pokazuje čvrstinu rusko-srpskog prijateljstva.

-Najvažnije od svega što je stiglo je ljudski faktor – vrhunski profesionalci koji su spremni da pomognu Srbiji – zaključio je ruski ambasador Harčenko.

Brnabić je najavila i da će tokom vikenda izneti nove informacije o borbi protiv virusa.

IZVOR: Novosti/Kurir FOTO: Vlada Srbije

YOU MAY LIKE