Chicago, IL
61°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 20mph WSW
Humidity: 65%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 1
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
61°F
59°F
59°F
57°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
50°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

POMIRIO DVA NARODA: Kolekcionar iz Srbije vratio muzeju u BiH opljačkano umetničko blago!

Antikvar Stojan Matić iz Novog Sada je u Beču pre 20 godina kupio vredne slike Božidara Jakca. Reč je o slikama koje su ukradene tokom rata iz muzeja AVNOJ u Jajcu. Dvadeset godina posle, Matić je odlučio otkupljene slike vratiti muzeju i to simbolično, kao poklon, na dan drugog zasedanja AVNOJ-a, preko glumca Emira Hadzihafizbegovića.

Matić je pojasnio da je više od 20 godina živeo u Beču gde je imao i dve teške operacije nakon čega se odlučio za život privređivati na drugačiji način. Tako je, kaže, počeo skupljati ordenje i medalje, međutim, nije se dugo na tome zadržao pa je prešao na pisanu reč.

„Pisma poznatih osoba, kneževska, kraljevska iz Srbije. Onda mi je jedne večeri zazvonio telefon i bio mi je nepoznat glas. Rekao mi je da je od zajedničkog prijatelja dobio broj i da ima nešto za mene te otkrio koliko novca košta to što mi ima prodati. Rekao je da mi je ta pošiljka spakovana kod jednog čoveka i da to samo treba otići i preuzeti. I ja sam odmah posle tog razgovora nazvao tog mog prijatelja koji je rekao da mu je dao moj broj, da je taj čovek korektan i da ga nikada nije izneverio. Rekao mi je da slobodno uzmem, a nisam znao šta kupujem samo da su slike koje su došle iz Bosne i Hercegovine. Sumnjao sam da je 25. maj u Jajcu, šta bi drugo moglo biti, ali kada sam došao kući sa buvljaka, raspakovao sam i video šta sam uzeo”, ispričao je Matić za N1 Sarajevo.

Međutim, kada je čuo šta se sa Sarajevom dešava, on je, kako kaže, u razgovoru sa suprugom odlučio da te slike (skice, grafike, crteže) vrati BiH.

„Nisam znao koga da nađem, u Srbiji sam imao neke ljude preko kojih bi mogao, ali nisam imao nikoga iz BiH. A moja deca baš vole Emira Hadžihafizbegovića i onda sam ga jednom video na Facebooku da je pisano o njemu da je neki tabloid iz Srbije pisao o njemu da je srbomrzac, a zapravo sam imao druge i relevantnije reference od moje dece. I onda sam odmah odlučio i rekao ‘e sada ćeš sa ovim ‘srbomrscom’ da stupiš u kontakt’ i sednem za računar i nađem ga na Facebooku. Rekao sam mu da imam umetnička dela koja su nacionalno blago BiH, a on je najveće blago koje posedujete i treba ga čuvati. U tri rečenice sam mu sve napisao i on mi je za dva minuta odgovorio da se pakujem i da dođem u Sarajevo”, dodao je Matić.

Hadžihafizbegović je potvrdio da se sa Matićem nije ranije znao, te naglasio da je ovaj njegov potez jedan istorijski događaj.

„Ovo što ću ja vama sada pokazati je neprocenjive vrijednosti. Kada me kontaktirao Matić, nisam ni znao ko je i kada je rekao ‘Emire ja vas pratim, sinovi su mi moji rekli da vas isto prate, ja imam nešto važno za BiH i da ne pričamo telefonom, ja bih to nacionalno blago da vratim BiH’. Mi smo se prvi put videli pre dve i po godine u Sarajevu, onda u Beogradu i hteli smo da se to Jajcu vrati 29. novembra, ali nikako to nismo uspeli zbog pandemije kada je na taj datum i u Srbiji i BiH bila kritična epidemiološka situacija. Tako da je odlučeno da se danas Jajcu vrate te pokradene slike. Želim reći da se radi o jednom izuzetnom čovjeku, antikvar je i kolekcionar, ima brojna čuda i on je ovo mogao da je hteo, za basnoslovnu sumu prodati“, naveo je Hadžihafizbegović.

Među tim slikama su portreti Josipa Broza Tita stari 80 godina, zatim, Edvard Kardelj, jugoslovenski političar sa zasedanja AVNOJ-a, istorijska slika Ivana Ribara, hrvatskog političara, te brojnih drugih većnika i generala. Reč je o originalima.

“To nije priča o ideologiji, to je priča o istoriji, kulturi sećanja, o nečemu što je prevažno i za državni kontinuitet BiH za jednu istorijsku priču koju čovek vraća našoj državi. Bio sam fasciniran jer je Božidar Jakac veliki slikar i umro je u sumrak disolucije Jugoslavije i skoro je u Istri vraćena stotinu godina stara slika koju je on nacrtao. Jedna slika je vraćena pa je to bila ogromna priča u Hrvatskoj, reč je o slici grada Buja koji je dao ogroman novac da se ona vrati. Matić vraća 32 njegove slike”, naglasio je Hadžihafizbegović.

Kako Matić kaže, odmah su mu se pobudile uspomene i sve ono što ga veže i dalje za Jugoslaviju.

„Ja sam nostalgičan Jugosloven i ja sam voleo Jugoslaviju u kojoj sam rođen i to ne treba niko da mi zameri. Ja sam 1963. godine bio u Sarajevu i bilo je veče kada smo stigli, išao sam sa školom kao učenik. Ukus ćevapa i baklava koji mi je ostao od te godine, osetio sam kada me je Emir Hadžihafizbegović pozvao pre dve i po godine. To se ne zaboravlja. Ta duša Sarajeva na sokaku koju osetiš, u prodavnicama, kafićima, na sve strane, ljudi se javljaju jedno drugom. U Srbiji toga nema, retko, svi su namrgođeni, žure nekuda”, poručio je Matić.

Na kraju su poručili da će sutra ove slike predati muzeju u Jajcu, gradu u kojem vlada praznična atmosfera zbog ove velike priče.

Izvor: N1 Foto: Printscreen / N1

YOU MAY LIKE