Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 63%
Pressure: 29.36"Hg
UV index: 3
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
68°F
66°F
64°F
63°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 2 years ago

By admin

POLICAJAC ŠOVIN PRIZNAO KRIVICU: Prekršena građanska prava Džordža Flojda!

Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin izjasnio se krivim po federalnim optužbama za kršenje građanskih prava Džordža Flojda.

Šovin (45) služi kaznu zatvora od više od 22 godine zbog ubistva Flojda, 46-godišnjeg Afroamerikanca. U sredu je poništio svoj raniji iskaz kada se izjasnio da nije kriv, kao deo dogovora s američkim tužiocima. Sporazum znači da mu se neće suditi u januaru.

To takođe može rezultirati blažom kaznom za Šovina.Njemu je pretio doživotni zatvor po saveznoj optužbi, što je bio jedan od mogućih podsticaja da izbegne suđenje.

Šovin je osuđen zbog optužbi za ubistvo i ubistvo iz nehata u Minesoti jer je klečao na Floydovom vratu više od devet minuta.

Flojdovo ubistvo, snimljeno kamerom telefona slučajnih prolaznika, izazvalo je talas demonstracija demonstracija protiv rasne nepravde i policijske upotrebe sile.

Federalne optužbe protiv Šovina uključuju dve tačke: da je lišio prava Flojda tako što mu je klečao na vratu dok je bio u lisicama i zbog toga što nije pružio medicinsku pomoć tokom hapšenja u maju 2020.

U okviru sporazuma o priznanju krivice, Šovin se izjasnio i da je prekršio prava tada 14-godišnjeg dečaka prilikom drugog hapšenja koje je izvršeno 2007. godine. Prema optužnici, Šauvin je dečaka koji je takođe Afroamerikanac držao za grlo, udario ga baterijskom lampom u glavu i držao mu koleno na vratu dok je bio u lisicama i nije se opirao.

Šovin, koji se žalio na presudu za ubistvo, nalazi se u samici u zatvoru u Minnesot od aprila.

Prema sporazumu o izjašnjavanju o krivici, obe strane su se usaglasile da bi Šovin trebalo da se suoči s kaznom u rasponu od 20 do 25 godina, a tužioci su rekli da će tražiti 25 godina. Konačnu kaznu će odlučiti američki okružni sudija Pol Magnuson, ali Šovin će se verovatno suočiti s više vremena nego što bi to bio slučaj samo po državnim optužbama.

Kombinacijom dobrog ponašanja i uslovnog puštanja na slobodu, njegova državna kazna verovatno će iznositi 15 godina iza rešetaka. Federalnu kaznu će služiti u isto vreme, a dobro ponašanje takođe može smanjiti vreme – ali zatvorenici i dalje obično služe oko 85% svojih kazni.

To znači da će Šovin, ako dobije 25 godina koje tužioci traže, verovatno provesti 21 godinu i tri meseca u zatvoru – ili nešto više od šest godina nakon državne kazne.

Ostali policajci prisutni na dan hapšenja Flojda takođe su optuženi za kršenje njegovih građanskih prava. Predviđeno je da im se sudi u martu po državnim optužbama da su pomagali i podržavali drugostepeno ubistvo i ubistvo iz nehata.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen Youtube

YOU MAY LIKE