Connect with us

aktuelno

PODRŠKA NE JENJAVA: Vernici u Ohaju branili manastir i oca Živojina (FOTO, VIDEO)

Published

on

Juče je ispred srpskog pravoslavnog manastira Nova Marča u Ohaju, SAD, održan još jedan u nizu mirnih molitvenih skupova u “znak podrške braći i sestrama iz parohijalnih sestrinskih pravoslavnih crkava u Njujorku i Klivlendu, kao i smenjenom ocu Živojinu Jakovljeviću.

“Ovo je manastir koji pripada svima nama, iako pojedinci pokušavaju da ga prisvoje kao svoje lično vlasništvo. Naš cilj nije da vređamo, naš cilj nije da se ponašamo neprimereno ili skandalozno. Naš cilj je da se pojavimo dostojanstveno, zajedno, udruženo iz Кlivlenda, Akrona i svih okolnih mesta i da pružimo podršku našoj braći i sestrama u Njujorku”, navodi se u saopštenju koje su objavili na svojoj fejsbuk stranici.

“NA UTICAJNE POZICIJE DOLAZE PODOBNI”: Protest ispred manastira Nova Marča

Organizatori skupa su izrazili vidnu zabrinutost za očuvanje i budućnost Srpske Crkve u Americi pozivajući ljude da im se pridruže u što većem broju u ovoj borbi.

“Ovo nije borba samo oca Živojina ili bilo kojeg individualnog sveštenika, ovo je naša borba, borba za našu veru, borba za našu decu. Već duže vreme, u toku je čišćenje, na uticajne pozicije se dovode samo “podobni” sveštenici koji, na žalost, ne zastupaju interese naše Svete Crkve i našeg naroda. To je tek počelo i ako ne pustimo naš glas da se daleko čuje, zaustavljanja nema”, objasnili su oni.

Pored poziva koji su uputili svim ljudima da se pridruže ovom skupu, podsetili su i na pređašnju borbu koja se vodila mesecima unazad u Crnoj Gori:

-Sve parohije su u opasnosti. Niko od nas ne poriče da je poslušanje bitno za sveštena lica, ali treba da se izvršava Hristovo, Jevanđeljsko poslušanje i bogoslovlje, a ne bilo kojeg pojedinca, posebno ako je očigledno da se time sprovode lični interesi, navodi se u proglasu parohijana .

“Ovo je trenutak kada svi mi biramo kakvi ćemo ostati upamćeni u istoriji. Ugledajmo se na našu braću i sestre u Crnoj Gori koji su jedan od najsvetlijih primera borbe za veru našeg vremena. Srdačno, Vaša braća i sestre u Hristu.”

PROČITAJTE JOŠ:

VLADIKA BEZ VERNIKA: Irinej služio liturgiju sa Karađorđevićima bez prisustva parohijana

PROTEST SRBA I U KLIVLENDU: Uz molitvu tražili povratak u službu sveštenika iz Njujorka (VIDEO)

SUKOB VLADIKE I VERNIKA U NJUJORKU: Povorka kružila oko rezidencije vladike, sirene i optužbe (VIDEO)

Podsećanja radi, prethodnih dana su organizovani protesti parohijana crkve Svetog Save u Njujorku zbog smene sveštenika Jakovljevića i ne imenovanja izabranog Odbora crkve.  

Piše: Bojana Kovačević Foto: Privatna Arhiva

Advertisement