Chicago
46°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 15mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
45/41°F
45/39°F
41/32°F

Published 1 godina ranije

By admin

PODNETE NEOPOZIVE OSTAVKE: Srbi se povukli iz svih institucija na Kosovu i Metohiji! (VIDEO)

Nepozive ostavke na svoje funkcije danas su podneli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sever, saopšteno je na konferenciji za medije Srpske liste. Objavljivanje ove odluke praćeno je gromoglasnim aplauzom prisutnih, a policajci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je posle sastanka održanog danas u Zvečanu odlučeno da predstavnici Srba napuste sve političke institucije, skupštinu, vladu Kosova, četiri opštine na severu, kao i da prekinu učešće i rad Srba u orgnaima pravosuđa i policije.

„Upravo zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno javno pravo i odbranimo Briselski sporazum odlučuli smo da napustimo sve političke institucije, Skupštinu, vladu i četiri opštine i učešće i rad Srba u organima pravosuđa, policije i svog administrativnog osoblja iz četiri opštine na severu“, rekao je Rakić.

On je istakao da ova odluka ostaje na snazi dok Priština ne počne da poštuje dogovorene sporazume, a to znači dok ne povuče odluke o preregistraciji i dok se ne formira Zajednica srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom postignutim u okviru Briselskog dijaloga i drugim sporazumima.

Odluka o izlasku iz prištinskih institucija doneta je jednoglasno na sastanku u Opštini Zvečan, i jedan je od tri zaključka tada dogovorena, kazao je Rakić.

Na sastanku je zaključeno i da Priština “konstantno kriši međunarodno javno pravo i Briselski sporazum”.

„Pozivamo Prištinu da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata zaključenih u dijalogu Beograda i Prištine“, rekao je Rakić.

U drugom zaključku se navodi da je srpski narod na Kosovu izložen “neprestanom i kontinuiranom teroru i svakovrsnom nasilju institucija u Prištini i nezakonitim nebrojenim aktima”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Facebook / Kontakt Plus Mitrovica

YOU MAY LIKE