Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 11mph W
Humidity: 54%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
41°F
41°F
41°F
41°F
41°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 3 years ago

By admin

PODELIO SLIKU UZ DIRLJIVU PORUKU: Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju dobio ulicu u Nišu! (FOTO)

Marinos Ricudis, nekadašnji kapetan grčke mornarice koji je hrabro odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom agresije NATO agresije na SR Jugoslaviju, 1999. godine, zbog čega mu je i suđeno pred vojnim sudom, dobio je ulicu u Nišu, a sliku table sa svojim imenom Ricudis je objavio na Fejsbuku.

Ovaj neverovatno hrabar Grk ispod table sa svojim imenom je na srpskom jeziku, na ćirilici, napisao, “život ima mnogo puteva”.

Podsetimo, vlada Grčke odlucila je 1999. da fregatu “Temistokle” sa oznakom D221 uputi u Jadransko more, ali se Ricudis tada oglušio o naredenje i vratio brod u luku umesto da uplovi u Jadran. Rekao je “kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod”.

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Pritvorom se, nažalost, nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe. Suđenje su pratili brojni protesti, a stotine Grka je dolazilo ispred suda da bi ga pozdravilo u trenutku kada ga vojna policija uvodi ili izvodi iz sudnice. Ricudis je na sudenja dolazio nasmejan.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je odlikovao Ricudisa, na predlog patrijarha srpskog Irineja, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ga je kontaktirao kako bi mu to saopštio.

Na svečanosti u zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, 23. januara 2018. godine, uručen mu je Orden Svetog cara Konstantina.

“Ricudis je bio u situaciji da učestvuje u sramnom napadu na našu zemlju 1999. godine. Kao komandant vojnog broda stigao je u Jadransko more, ali mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini”, rekao je patrijarh Irinej prilikom uručivanja odlikovanja, dok je Ricudis rekao da je to za njega velika čast.

“Velika je čast što primam priznanje od vas – časnih i hrabrih, od moje pravoslavne braće koja nikad nisu prestala da štite i čuvaju svoje svetinje i sveta mesta. Sve žrtve srpskog naroda, tradicija, predanje, pravoslavlje i srpska kultura bili su najznačajnije nadahnuće za mene.”

U beogradskom naselju Dorćol postoji mural sa likom kapetana Ricudisa i njegovim rečima kako kao pravoslavac ne može učestvovati u napadu na bratski narod.

Šta kažu stanari nove ulice

Pojedini stanari novoimenovane Ulice Marinosa Ricudisa smatraju da je on trebalo da dobije neku veću ulicu i traže da se vrati stari naziv da ne bi menja­li dokumenta i plaćali za to

Dušica Mustafić, čija je adresa sada Marinosa Ricudisa 22, kaže da je zadovoljna, jer je Ricudis vrlo hrabro postupio u teškim vremenima po Srbiju.

“U prvom trenutku nisam znala ko je to, ali kada sam pogledala na internetu šta je čovek sve uradio i koliko je kasnije propatio zbog toga, nisam mogla da se ne složim s tim da naša mala ulica dobije naziv po hrabrom Grku. Onda mi je baš bilo drago. Ricudis je odbio da bombarduje Srbiju i posle te činjenice zaista se nema šta ni dodati ni oduzeti”, kaže ova baka dok čuva unuka u dvorištu.

U sokačetu ima i napuštenih kuća, jedna zgrada, ali u većini su stare niške kuće. U jednoj od njih, na početku ulice, živi profesorka muzičkog koja nije želela da joj se pome­ne ime. Ona kaže da je preimenovanje obavljeno preko noći.

“Mi smo bili prilaz Ulice Todora Milovanovića, čoveka koji je sve dao da Niš ima slobodu.

I taman posla da smo protiv gesta Marinosa Ricudisa. Naprotiv, to je hrabar čin, ali o tome nas niko nije obavestio. Samo su došli jedan dan i zakačili table. Taj Grk je trebalo da dobi­je neku veću, lepšu ulicu, a ne naš sokak kroz koji niko ne prolazi, sem ko stanuje tu. Mi smo napisali pismo, koje je poslato vlastima, da vrate stari naziv ulice kako ne smo sada menjali sva dokumenta i još plaćali za to.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Facebook / Marinos Ritsoudis

YOU MAY LIKE