Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

POČINJE SRPSKI VIMBLDON: Livade i trava su spremni za najbržeg i najjačeg kosača! (FOTO)

Planina Rajac nadomak Ljiga i ovog leta biće domaćin hrabrih i vrednih kosača koji ne odustaju od tradicije. Kosidba na Rajcu okupiće najbolje majstore svog zanata iz čitavog regiona, a traje od 14.do 16 jula. Najbolji kosci po 54. put odmeriće svoju brzinu i umeće u košenju trave.

-Smotra ima i međunarodni karakter. Na Kosidbi su do sada učestvovali kosci iz Francuske, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške… Svake godine učestvuju najbolji kosci iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Zlatnu kosu do sada je najviše, čak sedam puta – osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada, kažu za RINU organizatori ove manifestacije.

PROČITAJTE VIŠE:

Sem najboljeg kosca – kome se meri brzina, širina, kvalitet, ujednačenost otkosa, bira se i đidija ili kozbaša, kosac koji se najlepše odeva, peva, igra, ima najlepši stas.

Ovogodišnja priredba počinje običajem da đidija kosu otkuje onoliko puta koliko je do tada manifestacija održano. Potom, defile kosaca stiže na livade za košenje, a pre takmičenja tradicionalno se priređuje revijalno košenje trave. Kosidbu na Rajcu poseti nekoliko desetina hiljada turista iz Srbije i okruženja.

-Svi kosači oblače letnju seljačku nošnju, radne široke bele pantalone i do kolena dugu belu vezenu košulju, preko koje se navlači obavezan jelek. Kosači se opasuju tkanim šarenim pojasem. Pantalone se upasuju u tozluke, a preko njih se obuvaju vezene vunene čarape i onda dolaze opanci sa šest reda lakovanih kaiša.Prepoznatljiv detalj i ukras koji krasi i od sunca štiti kosače na Rajcu je slameni šešir, dodaju organizatori.

Inače, prvo takmičenje kosača na Rajcu se održalo kada i prvi narodni vašar, 1892. godine. Kako u stara vremena, tako i danas, Kosidba na Rajcu se uvek održava prve nedelje posle Petrovdana. Kosidba nije samo takmičenje kosača, već prikaz tradicije, počev od okupljanja kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, odlaska na kosidbu, kosackog ručka na travi.

POVEZANE TEME:

HEROJ PRIJEPOLJSKIH MALIŠANA: Zasukao rukave i sam napravio jedino kupalište u gradu! (FOTO)

RAJSKA OAZA NA OBALI DRINE: Splavarska pećina podseća na prizor iz bajke i idealna je za bekstvo u hlad! (FOTO)

POBEDNIK LETA: Beograđanin se kolima zaleteo na trajekt koji je isplovljavao! (FOTO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE