Chicago, IL
54°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 4mph SSW
Humidity: 46%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
50°F
48°F
43°F
41°F
39°F
MonTueWedThuFri
63°F / 52°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

POČINJE POPIS U HRVATSKOJ: Spot ‘Budi e-Srbin’ pokrenuo lavinu komentara! (VIDEO)

U Hrvatskoj u ponedeljak počinje popis stanovništva i prvi put će biti sproveden digitalno. “Budi e-Srbin” je naziv kampanje koju je pokrenulo Srpsko narodno veće. Srbe u Hrvatskoj pozivaju da se slobodno, preko interneta, izjasne o svojoj nacionalnosti i jeziku. Međutim, spot koji su objavili izazvao je reakcije, posebno kada se zna da se na poslednjem popisu u Hrvatskoj samo četiri odsto stanovništva izjasnilo kao Srbi.

“U mraku, sa glasnom muzikom, tiho i nečujno da niko ne vidi i ne čuje, slobodno napiši da si po narodnosti Srbin” – sadržaj je spota Srpskog narodnog veća koji poziva Srbe u Hrvatskoj da se izjasne kao Srbi na predstojećem popisu stanovništva.

Da li spot ukazuje na strah koji postoji kod Srba u jednoj evropskoj zemlji gde se, očigledno, krije nacionalnost?

Spot je na društvenim mrežama pokrenuo lavinu komentara o tome kakvu poruku njegovi tvorci šalju.

Boris Milošević, potpredsednik Vlade Hrvatske zadužen za socijalna pitanja i ljudska i manjinska prava, smatra da su reakcije na spot zasad pozitivne. “Pet srpskih organizacija ovdje u Hrvatskoj krenulo je u jednu pozitivnu i afirmativnu kampanju, gdje pozivaju građane, prvenstveno srpske nacionalnosti da se slobodno izjasne”, navodi Milošević.

S druge strane, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da spot pokazuje da Srbi u Hrvatskoj žive u stalnom strahu i neizvesnosti.

“U Hrvatskoj dominira jedna antisrpska atmosfera, u gotovo svakom hrvatskom gradu i mjestu možete da vidite grafite kojima se veliča ustaštvo, NDH”, ističe Linta.

Šta je razlog strahovanja Srba

Da li je razlog strahovanja egzodus Srba u “Oluji” i “Bljesku”, i od tada stalno naglašeni nacionalizam u Hrvatskoj?

Boris Milošević kaže da želi da se ljudi suoče sa predrasudama, da se spotom ohrabre i da nema nikakvog straha.

Linta ocenjuje da Hrvatska, nažalost, nije država u kojoj dominiraju antifašizam u vladavina prava nego, kako je rekao, “jedna šovinistička država u kojoj dominira mržnja i nasilje prema Srbima”.

Milošević napominje da će uvek biti takvih koji će izražavati nacionalnu netrpeljivost, ali da Srbe to ne sme zaustaviti.

U predstojećem popisu stanovništva u Hrvatskoj građani će moći da se prijave onlajn preko portala ili da sačekaju popisivača, i da njemu kažu sve detalje od nacionalnosti, maternjem jeziku i verskoj opredeljenosti.

Poziv da se manjine odazovu stoji, bez obzira na strah i incidente.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen Youtube / Srpsko narodno vijeće

YOU MAY LIKE