Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 10mph SE
Humidity: 75%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

POČEO SVEMIRSKI TURIZAM: Virgin Galactic obavio prvi komercijalni let! (VIDEO)

Tokom boravka u svemiru putnici su iskusili odsustvo gravitacije što im je poslužilo kao odlična prilika da “lebde” u kabini svemirske letilice “USS Juniti”.

Kompanija Virgin Galactic uspešno obavila prvi komercijalni pretposlednjeg dana juna kada je svemirska letelica koju su inženjeri engleskog milijardera Ričarda Brensona razvijali skoro 20 godina je je “lansirana u letu” (tzv. air launch) ka svemiru i uspešno se vratila na Zemlju.

Specijalni avion-nosač nazvan VMS Eve (Virgin Mother Ship Eve) i svemirska letelica VSS Unity (Virgin Space Ship Unity) poleteli su iz svemirske luke Virgin Galactic America u saveznoj državi Novi Meksiko u južnom delu SAD. Nakon dostizanja visine od 13.600 metara nadmorske visine, avion-nosač i svemirska letelica su se odvojili, a “Unity” je ubrzo startovao motor i nastavio svoj put ka svemiru.

Brzinom od 3 maha i gotovo vertikalnim usponom, letelica je prešla granicu svemira koju priznaje NASA (80,4 kilometara) i dostigla visinu od impresivnih 85 kilometra nadmorske visine.

Na prvom komercijalnom putovanju Virgin Galactica je letelo 3 putnika i još toliko članova posade. U VSS Unity su se našla dva pripadnika italijanskog ratnog vazduhoplovstva (Aeronautica Militare – AM) kao i jedan avio-inženjer Nacionalnog istraživačkog saveta.

Tokom boravka u svemiru putnici su iskusili odsustvo gravitacije što im je poslužilo kao odlična prilika da “lebde” u kabini letelice Unity. Italijani su na ovo specijalno putovanje poneli i svoju zastavu koju su razvili dok su se nalazili u stanju nulte gravitacije. Pored nesumnjivo dobre zabave, putnici su morali da završe i onaj “dosadan” deo posla, a to je vršenje eksperimenata.

Nakon 75-minutne misije letelica se bez pomoći motora, jedreći, vratila u svoju bazu. Putnike i posadu je nakon sletanja dočekao Brenson i čelnici Virgin Galactica sa kojima je proslavljen prvi komercijalni let kompanije.

Posada prvog komercijalnog leta Virgin Galactica i zemaljsko osoblje

Pored Ričarda Brenosna, u trci za svemirski turizam ali i novac svemirskih turista se nalaze i Džef Bezos, osnivač Amazona, kao i prvi čovek Tesle Ilon Mask. Oni sa svojim projektima Blue Origin i SpaceX respektivno konkurišu Brenosnu na letovima ka svemiru.

Mada Sjedinjene Američke Države računaju da se granica svemira nalazi na 80,4 kilometara nadmorske visine, ostatak sveta vidi Karman liniju (100 kilometara) kao ivicu od koje počinje svemir zbog čega je Brensonov projekat često osporavan.

Virgin Galactic – turizam u svemiru kao vizija i misija Ričarda Brensona

Ričard Brenson je poznat kao čovek koji je uvek “krao” naslovne stranice medija, kako kontroverznim izjavama tako i bombastičnim najavama svojih kompanija. Jedna od takvih najava je bila i ona o osnivanju Virgin Galactica 2004. godine na konferenciji u Londonu gde je predstavio plan o razvoju svemirskog turizma. Kako piše BBC, Ričard Brenson je te godine započeo partnerstvo sa naučnikom Burtom Rutanom koji je tokom prethodne decenije sprovodio uspešne eksperimente sa svemirskom letelicom Space Ship One (Svemirska letelica jedan).

Šest godina kasnije, Virgin Galactic je svetu predstavio unapređenu letelicu Space Ship Two (Svemirska letelica dva) na kojoj su otpočela prva testiranja. Novi svemirski transport za bogataše je kršten imenom VSS Enterprise (Virgin Space Ship Enterprise).

Uprkos seriji uspešnih probnih letova, Enterprise je nažalost doživeo fatalni incident 2014. godine nakon odvajanja od aviona-nosača. Istragom američke Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja (NTSB) je utvrđeno da se jedno od pomerajućih krila, koje služi za lakše sletanje, promenilo položaj pre vremena zbog čega je došlo do uništenja letelice u vazduhu.

Nesreća u kojoj je poginuo kopilot Majk Alsburi nije zaustavila razvoj programa i već 2016. godine svetlost dana je ugledao naslednik Enterprise, letelica VSS Unity čije je ime odabrao čuveni profesor Stiven Hoking. U decembru 2018. godine Unity prelazi magičnih 80,4 kilometara nadmorske visine i makar po standardima SAD-a, odlazi u svemir. Sredinom 2021. godine i sam Ričard Brenson putuje u svemir što je bio jasan znak da su komercijalni letovi Virgin Galactica veoma blizu.

PROČITAJTE VIŠE:

BRED PIT JE PRVU GLAVNU ULOGU DOBIO U JUGOSLAVIJI: Bio je plaćen samo 1.523 dolara! (VIDEO)

ONA JE SUPER MAMA: Doktorirala na Oksfordu, u Srbiji vozi traktor i ima važnu poruku za roditelje! (VIDEO)

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE NASA: Ovo će biti najhladnije leto do kraja naših života! (VIDEO)

Izvor: Telegraf
Foto: Virgin Galactic

YOU MAY LIKE