Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

“POČEO JE LOV NA VEŠTICE”: Češki filmski festival oduzima nagradu Emiru Kusturici!

Međunarodni filmski festival u Pragu, poznatiji kao Febiofest, odlučio je da režiseru Emiru Kusturici oduzme nagradu festivala Kristijan, zato što je uoči napada Rusije na Ukrajinu navodno prihvatio da vodi Centralno akademsko pozorište ruske armije.

Čuveni reditelj i praški đak, kojim se ponosi filmska akademija u Pragu, reagovao je na odluku češkog festivala navevši kako je “počeo lov na veštice”.

Da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svetskoj kinematografiji, zatražio je počasni predsednik festivala, njegov osnivač, režiser Fero Fenič.

Fenič je kazao da je i 2017. godine bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu Febiofesta zato što Kusturičina sklonost da se divi totalitarnim vođama i podržava ih znači da uprkos talentu režisera ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrednosti i kriterijume da bude nagrađen.

“To su vrednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival posle plišane revolucije. Nijedno umetničko delo ne može da se odvoji od tih vrednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu Kristijan oduzme”, kazao je Fenič.

Sadašnji direktor Febiofesta, Kamil Spačil, saopštio je da pozdravlja Feničovu inicijativu i da će nagrada Kusturici biti oduzeta, javlja češka agencija ČTK.

Fenič je pozvao i druge češke festivale koji su nagrađivali Kusturicu da mu “zbog prihvatanja ponude ruskog ministra Sergeja Šojgua da vodi pozorište ruske armije takođe oduzmu nagrade”.

Kusturicu je 2019. godine odlikovao i češki predsednik Miloš Zeman Medaljom za zasluge.

Kusturica je izjavio da je počeo “lov na veštice” i dodao kao “pravoverni i krivoverni neće biti deljeni verski nego ideološki”.

“Ja se nagrade jedva i sjećam, ali to mene ne uzbuđuje, neka oni tu nagradu uzmu, ako ima šta da se uzme”, rekao je Kusturica za Sputnjik.

On je demantovao da je postavljen za direktora Teatra ruske armije, navodeći da takvo tumačenje verovatno dolazi usled sličnosti reči “režiser” i “direktor”, koje na engleskom obe glase “director”.

“Nisam nikakav direktor Teatra vojske Rusije, nekadašnjeg Teatra sovjetske armije, nego sam poslednja tri meseca razgovarao o mogućnosti postavljanja na scenu mojih filmova u pozorišnoj formi”, pojasnio je Kusturica.

On je istakao da u Teatru ruske armije može da gostuje kao reditelj “kad ova burna vremena prođu”, što se lako može proveriti kod Rusa u papirima i doći do istine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / Sputnjik Srbija

YOU MAY LIKE