Chicago
66°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 77%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/59°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

POČELO SUĐENJE TAČIJU I PRIPADNICIMA OVK! TUŽIOCI OBEĆAVAJU: Dokazaćemo da su krivi za ratne zločine! (VIDEO)

Tužioci suda za zločine OVK u Hagu tvrdili su u uvodnoj reči da će dokazati da su Hašim Tači i trojica saoptuženih krivi za zločine na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, 1998-99. Zajedno sa Tačijem, bivšim komandantom OVK, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Aleks Vajting rekao je da će dokazati da su optuženi, kao lideri Glavnog štaba OVK, „usvojili i primenili politiku uzimanja za metu svih koje su smatrali protivnicima“.

Ti „protivnici“, po Vajtingu, bili su ne samo Srbi i Romi, nego i Albanci koje su optuženi proglasili „kolaborantima samo zato što su bili povezani sa srpskim vlastima“ ili zato što su podržavali Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove.

„Tu politiku optuženi su sprovodili nezakonitim pritvaranjem, zlostavljanjem, mučenjem i, u nekim slučajevima, ubistvima protivnika. Dokazi će pokazati da su stotine protivnika OVK pritvorene i da ih je više od 100 ubijeno“, podvukao je tužilac, dodajući da su većinu žrtava činili Albanci. Vajting je podvukao da za te zločine „nema opravdanja… zato što su protivzakoniti“. Optuženi su, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zločine počinili „da bi preuzeli vlast na Kosovu, kao i nad onima koje su smatrali protivnicima“.

PROČITAJTE VIŠE:

Kao dokaz da je politika optuženih bila da targetiraju sve koje su smatrali protivnicima OVK, Vajting je naveo saopštenja za javnost koje je izdavao sam Glavni štab OVK.

„U tim saopštenjima, ponavljana je poruka da su protivnici egzistencijalna pretnja OVK i Kosovu“, precizirao je Vajting.

Prvooptuženi Tači, po rečima tužioca, u više intervjua sa tužiocima negirao je svoju ulogu i ulogu Glavnog štaba OVK u ratnim događajima na Kosovu.

„Tvrdio je da Glavni štab do novembra 1998. nije funkcionisao uopšte, a da je od tada radio samo na papiru. Naši dokazi pokazaće da su te izjave bile lažne, a među tim dokazima su i neke Tačijeve ranije izjave“, naglasio je Vajting.

„Šta je Tači želeo da prikrije“, upitao se tužilac, obraćajući se sudijama.

Negirajući da je na optuženičkoj klupi cela OVK, tužilac je još jednom upozorio da na Kosovu i dalje vlada „klima zastrašivanja i uznemiravanja svedoka“.

„Osobe koje saradjuju sa ovim sudom i dalje se na Kosovu proglašavaju za kolaborante i izdajnice. To će svakako uticati na ovaj proces“, naznačio je Vajting.

Tužioci nastavljaju izlaganje uvodne reči. Posle tužilaca, uvodnu reči će sutra dati pravni zastupnik više od 140 žrtava, kojima je sud odobrio učešće na suđenju.

Uvodne argumente potom će izložiti i branioci optuženih. Pravo da daju izjave na početku sudjenja imaće i četvorica optuženih.

Iskaz prvog svedoka optužbe planiran je za 11. april.

POVEZANE TEME:

KOSOVO, SRBIJA! Nole na udaru zbog navijanja na meču Zvezde, prozivaju ga da je “šovinista”! (VIDEO)

”TO JE ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI”: Nemački profesor progovorio o uranijumu, pa prozvao NATO i Stoltenberga!

RATNI VETERAN BAJDENU U LICE: Poslali ste milione u smrt u Iraku i Avganistanu, ne možete da budete predsednik! (VIDEO)

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Reuters

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)