Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 3 years ago

By admin

POBELELA SVETA GORA: Monasi brali limun po snegu (FOTO)

Hladni talas koji je došao iz Sibira ove je godine doneo sneg i tamo gde da retko donosi, na Svetu Goru, monaško treće poluostrvo, popularni prst Halkidikija u Grčkoj.

Pravoslavni bogomoljci su poslednjih put imali prilike da vide sneg pre pet godina, kada su na svim društvenim mrežama osvanule fotografije njihovog grudvanja iz manastira Grigorijat.

Ovoga puta sneg ih je opomenuo da brže bolje poberu zrele limunove sa grana, da ih zima ne bi uništila.

„Ni jedno mesto na zemlji se sa ovim ne može uporediti“, zapisao je Sveti Sava davnih dana o Svetoj Gori u “Hilandarskom tipiku”.

Sveta Gora je jedan od najvažnijih centara pravoslavlja na svetu, a po predanju, Bogorodica je putujući brodom zbog nevremena pristala u luku, a odašnje stanovništvo je prihvatilo njenu propoved. Tada su stanovnici sa Atosa dobili svoje prvo krštenje. Odlazeći, ona im reče:

„Neka ovo mesto bude moj udeo, predat mi od Sina i Boga mog. Blagodat Božija neka bude na mestu ovome i na onima koji ovde žive s verom i pobožnošću, čuvajući Njegovu zapovest.“

Od tada pa do danas, Sveta Gora se naziva još i „Vrt Presvete Bogorodice“ i omiljeno je mesto hrišćana, kao i svetovnih ljudi, ali i monaha koji ga čuvaju.

Pogledajte kako su se u tom vrtu pre pet godina, kao bezbrižna deca, zaigrali oni koji su svoj život predali Bogu, monasi manastira Grigorijat.

Izvor: Opanak / @Sevastokrator Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE