Chicago, IL
55°
Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 4mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
52°F
50°F
45°F
43°F
41°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
66°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
54°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

POBEDIO SEBE ALI I GODINE: Srpski maratonac (65) istrčao jednu od najtežih staza na svetu!

Jagodinac Stojan Ilić se pre 30 godina sa porodicom preselio u Kanadu. Tamo je započeo novi posao, ali i novi hobi. Sa 65 godina je počeo da trči maraton. Nedavno se vratio sa Atinskog maratona gde je bio jedan od najstarijih učesnika. Cilj mu je da kroz ove duge trke obiđe sve kontinente uključujući i Antarktik.

Stojan je radni vek proveo kao saobraćajni policajac u Jagodini, a krajem osamdesetih sa porodicom je otišao u Toronto i u Kanadi razvio sopstveni biznis. Prva opsesija mu je bila da obiđe što više zemalja i kada je stigao do brojke od 90 počeo je da trči duge pruge. Maratonac je postao u 65.

„Svi mi treba da radimo ono što volimo, a pogotovo što mislim da je ovo izuzetno zdravo, ta aktivnost je zdrava u našim godinama, ja mogu da kažem da se fantastično osećam. Ja sam rođen u prokupačkom kraju, a posle škole unutrašnjih poslova sam došao ovde i bio policajac, saobraćajac do 1988. godine, a sledeće godine sam otišao u Toronto sa familijom i tamo sam više od 30 godina. Povremeno dolazim da vidim društvo”, kaže maratonac Stojan Ilić.

Stojan je do sada istrčao osam zvaničnih maratona, uključujući i Beogradski, i na desetine deonica čak i od 50 kilometara.

Na licu Stojana Ilića pred cilj atinskog maratona nema grča. Samo beskrajno zadovoljstvo što je još jednom pobedio sebe i svoje godine. Čak je uspeo da otpozdravi publici i poslednje trenutke trke snimi mobilnim telefonom. Trasa kojom je trčao mitski grčki junak Filipides bila je veoma teška, a krizu je Stojan imao na 32. kilometru.

„Maraton je tu počeo, tako da to je bilo fantastično, plus moj rezultat je bio izvanredan. Trčao sam četiri sata i jedan minut, što je prilično dobro pogotovo za moje godine”, kaže Stojan.

Stojan Je do sada istrčao osam zvaničnih maratona, uključujući i Beogradski, i na desetine deonica čak i od 50 kilometara. Kaže da ga drugari dok svakodnevno trenira mahom čudno gledaju.

„Verovatno da su u početku mislili – eno ga onaj ludak. Ali ako se obazireš na to šta drugi ljudi kažu onda bi trebalo svi da se zatvorimo i ništa da ne radimo”, iskren je maratonac.

Sledeći maraton Stojan će trčati na Antarktiku krajem januara, dakle u ekstremno hladnom okruženju, pa tokom proleća odlazi u Australiju. Ostaće mu kaže još samo Afrika, da učešćem na maratonima poveže sve kontinente na kugli zemaljskoj.

Izvor: RTS Foto: Printscreen / Rts, Facebook

YOU MAY LIKE