Chicago
72°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 39%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 7
TueWedThu
81/63°F
82/66°F
81/63°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

POBEDA VERNIKA U NJUJORKU: Sveštenik Jakovljević vraćen u službu!

Vladika istočno-američki Irinej ukinuo suspenziju protojereju Živojinu Jakovljeviću, ali i vratio mandat smenjenom Povjereništvu koje je vodilo brigu o obnovi spaljene crkve Svetog Save na Menhetnu

Poslije više od mjesec dana sukoba, previranja i pregovora, u Njujorku ponovo bogosluži protojerej Živojin Jakovljević.

Ukazom od 12. juna, istočno-američki episkop Irinej je ukinuo suspenziju proti Jakovljeviću, uvedenu 14. maja, i vratio ga na čelo njujorške parohije. Smijenjenom Povjereništvu je, takođe episkopovim ukazom, mandat vraćen 6. juna. Dogovor Povjereništva i episkopa od 30. maja se polako sprovodi u djelo.

TEŽAK PERIOD JE ZA NAMA: Prota Jakovljević se obratio vernicima

”I ako je ovo bio jedan vrlo težak period za našu parohiju,” poručio je prota Jakovljević u saopštenju parohijanima, ”molim vas sve da nađemo snage da se oporavimo i da gledamo u budućnost, kako bismo zajedno nastavili da gradimo našu zajednicu i njenu svetinju.”,

I Povjereništvu i proti Jakovljeviću predstoji težak posao obnavljanja crkve Svetog Save, ali i narušenih odnosa između parohijana i episkopa. U Srpskom klubu, koji okuplja dio parohije u Kvinsu, još tinja nezadovoljstvo povodom episkopove poruke djeci i roditeljima iz KUD-a ”Opančići”, da se, kako je navedeno u pismenom obraćanju episkopu iz Srpskog kluba od 4. juna, ”narod i deca Srpskog kluba udalje od crkve zbog trenutne situacije.” Episkop je, prema navodima svjedoka, ovu poruku poslao preko đakona Jovana Aničića, koji je posljednju godinu učio djecu Srpskog kluba crkvenom pjevanju.

”Nismo dobili nikakav odgovor od vladike,” kaže Goran Milutinović, predsjednik Senata Udruženja Srba Njujorka.

Milutinović dodaje i da je ostalo nerazjašnjeno od strane Eparhije zbog čega na slavi Udruženja Srba, Đurđevdanu, nije bogoslužio nijedan sveštenik, umjesto tada onemogućenog prote Jakovljevića.

”Ovo je prvi put u 27 godina postojanja Srpskog kluba da nam sveštenik nije došao na slavu,” rekao je Milutinović. Ključno je da se parohijske institucije obnove što prije i zbog budućih odluka vezanih za prodaju tzv. vazdušnih prava crkve Sveti Sava

RAZUMNA ODLUKA: Episkop istočno-američki Irinej Dobrijević

Iz Eparhije nije bilo zvaničnih saopštenja zajednici na ovu temu, a radovi na krovu crkve Sveti Sava, kojima rukovodi preduzimač Frenk Sijami, se nastavljaju

Od izvornog dogovora između episkopa Irineja i tročlanog Povjereništva, koji je postignut 30. maja i o kojem je Povjereništvo baš u Srpskom klubu isto veče obavijestilo zajednicu, ostalo je da se utanače uslovi održavanja skupštine crkveno-školske opštine Sveti Sava i izbora parohijskog odbora, što je bila jedna od tačaka u peticiji upućenoj episkopu, koju je potpisalo 1500 vjernika. Problematična u ovom procesu će biti činjenica da parohija nije primala nove članove još od decembra 2016., te je još uvijek nejasno da li će se i na koji način organizovati vanredan prijem članstva ili će pravo glasa imati samo parohijani koji su postali članovi prije decembra 2016. godine.

Prema izvorima bliskim Povjereništvu, ključno je da se parohijske institucije obnove što prije i zbog budućih odluka vezanih za prodaju tzv. vazdušnih prava crkve Sveti Sava. Žika Tomić, član Povjereništva, se još u izlaganju 30. maja, u Srpskom klubu, osvrnuo na pregovore koje se promjenjivim intenzitetom vode po ovom pitanju. U pitanju je potencijalna zarada za parohiju od preko 80 miliona dolara, a prema Tomićevim riječima, bez odobrenja parohijske skupštine se ugovor o prodaji vazdušnih prava ne može sklopiti.

Vazdušna prava su specifičnost tržišta nekretnina grada Njujorka i podrazumijevaju pravo na neiskorišteni potencijal vertikalne gradnje određene građevine, koje vlasnik te građevine može prodati vlasniku građevine koja se naslanja na njegovu. Tema vazdušnih prava crkve Sveti Sava na Menhetnu je otvorena bar od 2012. godine, a 2014. je postignuti dogovor sa kupcem propao, o čemu su pisala njujorška glasila.

Ključno je da se parohijske institucije obnove što prije i zbog budućih odluka vezanih za prodaju tzv. vazdušnih prava crkve Sveti Sava

O sudbini spornih ličnosti u Građevinskom odboru parohije, kao što je arhitekta Don Živković, oko kojih je i izbila afera, još nema nikakvih vijesti, dok Marija Mirković, nekadašnja predsjednica Povjereništva, koja je podnijela ostavku neposredno pred smjenu, više nije član ponovo uspostavljenog Povjereništva.

Iz Eparhije nije bilo zvaničnih saopštenja zajednici na ovu temu, a radovi na krovu crkve Sveti Sava, kojima rukovodi preduzimač Frenk Sijami, se nastavljaju.

Piše: Vladan Ivković Foto: TV, Eparhija istočno-američka

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!