Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 9mph S
Humidity: 41%
Pressure: 29.54"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 48°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

PO “RECEPTU” ANĐELINE DŽOLI: Genetsko testiranje na rak sve popularnije u Srbiji!

U Srbiji u proseku svake godine od kancera oboli oko 40.000 ljudi, a svaki drugi oboleli izgubi bitku. Redovni preventivni pregledi i personalizovani pristup svakom pacijentu, mogli bi da smanje ovu sumornu statistiku i doprinesu da što više obolelih pobedi ovu opaku bolest.

Doktor Aleksandar Antović ističe da je mart, nacionalni mesec borbe protiv kancera, vreme kada jača svest o neophodnosti preventivnih pregleda i testiranja, kako bi se u korenu sasekla ova oboljenja, koja i u svetu godišnje odnesu oko 10 miliona života. Kada je reč o preventivnim aktivnostima u Srbiji se, pored nacionalnih programa za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, sve više govori i o značaju onkogenetike. To je, kaže Antović, relativno mlada grana medicine, kojoj je cilj da se bolest zaustavi u nastanku i to testiranjem genetskih rizika za nastanak raka.


“Najpoznatiji slučaj u svetu je holivudska glumica Anđelina Džoli, kojoj je testiranjem genetskih predispozicija ustanovljen rizik za nastanak raka dojke. Poznata glumca je dojke odstranila kako bi taj rizik smanjila na najmanju meru. Sve je više građana i u Srbiji koji se vode njenim primerom, što se vidi i po rastućem interesovanju za BRCA testiranje. U nastajanju nekih tumora genetika igra veliku ulogu kao što je to BRCA gen za rak dojke koji u određenim varijantama daje rizik od 80% da žena ili muškarac razviju ovu vrstu tumora. Sve preko 50% je veliki rizik i zahteva reakciju nadležnog lekara bilo da primenjuje preventivne mere koje smanjuju mogućnost nastanka tumora ili omogućava da se tumor otkrije u ranoj fazi kad može da bude i potpuno izlečiv”, objašnjava dr Antović.

Testiranje je, kaže on, jednostavno, a sve što pacijenti treba da urade jeste da zakažu sastanak sa lekarom koji procenjuje dokumentaciju, porodičnu i ličnu medicinsku istoriju i predlaže odgovarajući test.

“Većinu testova radimo tako što vadimo 1-2 epruvete krvi, dok neki mogu da se urade i iz brisa sluznice usta. Kod testiranja samog tumora potrebno je i tkivo tumora u obliku parafinskih pločica”, priča dr Antović.
Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazala su da su muškarci najčešće obolevali od raka pluća, kolona, rektuma i prostate, dok je kod žena maligni proces najčešće lokalizovan na dojci, plućima, kolonu, rektumu i grliću materice. Doktor Antović navodi da se do sada pokazalo da su tumori genetska bolest, zbog čega smatra da je budućnost lečenja u personalizovanom pristupu.

“Svaki tumor je različit, kako između različitih pacijenata, tako su moguće i različite mutacije kod istog pacijenta. Zato je važan personalizovani pristup terapiji, jer pomaže da se na bolji i precizniji način tretira tumor, odnosno da se odredi ciljana terapija za konkretnu mutaciju koja se nalazi u tumoru. U nekim slučajevima je dobro rešenje i tumorska vakcina. Prvo se ispituje ceo genom tumora, sve mutacije i za svaku se pravi mali protein koji će se vezati za tu mutaciju, kako bi imuni sistem napadao konkretnu tumorsku ćeliju”, rekao je doktor Antović.

Prema njegovim rečima, mart – nacionalni mesec borbe protiv kancera, prilika da je da se svi u društvu uključe i da se dodatno radi na podizanju svesti o važnosti prevencije i redovnih godišnjih pregleda po savetu lekara. Prevencija je, dodaje Antović, pravi put za smanjenje sumorne statistike kada je reč o obolelima od ove opasne bolesti.

PROČITAJTE VIŠE:

AMERIČKO MINISTARSTVO PROMENILO MIŠLJENJE: Tvrde da je kovid “pobegao” iz kineske laboratorije!

TLO SE NE SMIRUJE: Novi snažan zemljotres pogodio Tursku, ljudi istrčali na ulice! (VIDEO)

DANAS POČINJU VELIKI POST I ČISTA NEDELJA: Evo koji se narodni običaji vezuju za ovaj period!

Izvor: Nova.rs
Foto: Wikimedia

YOU MAY LIKE