Connect with us

Srbija

PO DIPLOMU U INOSTRANSTVO: Svake godine 14.000 studenata odlazi iz Srbije, najpovoljniji uslovi u Italiji

Published

on

U Beogradu i Novom Sadu 26. i 27. oktobra održaće se sajam posvećen školovanju i stipendijama u inostranstvu koji okuplja više 50 predstavnika univerziteta iz celog sveta

Svake godine oko 14.000 državljana Srbije ode na studije u inostranstvo, na svim nivoima. Na spisku zemalja gde studenti iz Srbije najčešće odlaze da studiraju su Italija, Nemačka, Mađarska, Grčka, Slovenija, Velika Britanija, SAD i Kanada.

Ana Marija Marinković iz licenciranog centra za školovanje u inostranstvu “Ino Edukacije” rekla je da je najprohodniji put za studiranje u Italijiji, jer ta zemlja daje najveći novac za troškove života, a ni studije na državnim univerzitetima nisu skupe.

“Primera radi, u Padovi godina košta oko 2.000 evra. Republika Italija, takođe, daje regionalne stipendije za troškove života, oko 5.000 evra godišnje, zbog čega je ova zemlja trenutno ‘hit’ i tamo odlaze dobri studenti jer moraju dobro da se pripreme jer je konkurencija velika”, rekla je Marinkovićeva.

Kada je reč o Austriji, gde postoji tradicija studiranja studenata iz Srbije duga 200 godina, studije tamo više nisu besplatne.

Koštaju u proseku oko 1.500 evra ali se vize dobijaju teže nego ranije, a uz to se pri upisu traži viši nivo znanja nemačkog jezika.

Od studenata u koje mi imamo uvid, 40-50 odsto odlazi da studira biznis ili ekonomiju jer im je to kasnije isplativije kada se vrate ovde ili ostanu da rade u inostranstvu

Ana Marija Marinković

Tramp promenio pravila igre u SAD

Troškovi života su povoljniji u zemljama kao što su Italija, Slovenija, Mađarska i Grčka, a najskuplje je u Australiji, SAD i Kanadi.

“Kada je reč o studiranju u SAD, Donald Tramp je doneo velike promene u svim sferama pa tako i u školovanju. Vize se teže dobijaju a stipendija je manje tako da većina studenata odavde odlazi ili na sportske stipendije ili školovanje sami plate. Većina ostaje na osnovnim studijama ovde ili u nekoj evropskoj zemlji pa u SAD odlaze na master studije”, objašnjava Marinkovićeva.

Najtraženije oblasti za studiranje

Kada je reč o studijskim programima, najčešće se biraju oblast menadžmenta, ekonomije, psihologije, komunikacija, IT sektor, mašinstvo, a manje se bira, recimo, pravo jer je ono više vezano za lokalni sistem.

“Od studenata u koje mi imamo uvid, 40-50 odsto odlazi da studira biznis ili ekonomiju jer im je to kasnije isplativije kada se vrate ovde ili ostanu da rade u inostranstvu a često su to i deca preduzetnika pa im je taj put blizak”, kaže Marinkovićeva.

Morate da imate i sartifikat jezika, dokumentacija koju je potrebno sakupiti tako da je uvek dobro krenuti u taj proces godinu dana ranije

Ana Marija Marinković

Proceduru pokrenuti godinu dana ranije 

Kada je reč o apliciranju, za to je potrebno najmanje devet meseci.

“U Srbiji je to dosta kasno jer se tek u junu završavaju mature ili osnovne studije a u inostranstvu je glavni fokus od januara do maja. Morate da imate i sartifikat jezika, dokumentacija koju je potrebno sakupiti tako da je uvek dobro krenuti u taj proces godinu dana ranije”, rekla je gostujući u Jutarnjem programu Ana Marija Marinković iz “Ino Edukacija”.

U Beogradu i Novom Sadu 26. i 27. oktobra održava se sajam posvećen školovanju i stipendijama u inostranstvu koji okuplja više 50 predstavnika univerziteta iz celog sveta. 

PODRŽITE RAD SERBIAN TIMES-a, donirajte putem ovog linka.

TEKST: RTS

Advertisement