Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 9mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
54°F
54°F
55°F
57°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

PLANETARNO OTKRIĆE SRPSKOG NAUČNIKA: Vladanov izum čuva sunčevu energiju pola godine!

Solarno postrojenje, jedinstveno u svetu, koje bez panela sakuplja i skladišti sunčevu energiju izgrađeno je u Badnjevcu kod Kragujevca. To je rodno mesto srpskog naučnika Vladana Petrovića koji je izumeo sistem za čuvanje električne energije dobijene iz sunca – čak šest meseci. Problem svetske energetike može da bude rešen – patentom iz Srbije.

“Mi smo jedini u svetu koji možemo da iz solarne energije akumuliramo 550 kilovata elektične energije, na hiljadu stepeni i to da čuvamo šest meseci, sa gubitkom od samo 2 odsto”.

Svetsko čudo nauke podigao je bukvalno u svom dvorištu, uz finansijsku pomoć partnera iz Velike Britanije. Ovaj solarni sistem drugačiji je od svih drugih u svetu, mnogo jednostavniji, a pre svega korisniji i jeftiniji.

Postrojenje koje liči na mini platformu svemirskog broda putem ogledala od aluminijuma, prateći kretanje sunca upija solarnu energiju koncentrišući je u apsorber. Energija odlazi direktno u akumulator koji je izoliran na poseban način. Tako se dobija električna energija koja može da se čuva više mesecI.

Profesor tvrdi da ovim sistemom, po hektaru sa kojeg se energija sakuplja, može da se greje 1200 stanova. Važno je i na kom mestu na Zemlji je postavljen.

On dodaje da je najvažnije u svemu, što niko do sada, osim njega, tu energiju nije mogao da akumulira ovako dugo.

Nešto slično pokušano je sa kalijumovim solima koje se tope na 350 stepeni. Po kubiku mogu da akumuliraju sto kilovat časova, ali ta energija može da se čuva samo 6 dana, a invesiranje u ovaj sistem košta 130 evra po kilovatu.

“Moj sistem može da skupi, da akumulira 550 kilovat časova po kubiku, može da drži tu energiju šest meseci sa 2 odsto gubitka i može da drži energiju na hiljadu stepeni. I to košta 3 evra po kilovat času investicije. Dakle, možete da rešite kompletnu svetsku energetiku”.

Povratak u Srbiju zbog nostalgije

Ovaj inženjer elektrotehnike ima osamdeset godina. Bio je profesor u Tehničkoj školi u Kragujevcu, zatim je radio u “Romaniji”, a radoznalost ga je odvela u Frankfurt, hteo je da uči i napreduje. Ubrzo je rukovodio delom firme u kojoj se zaposlio. Doktorirao je uz stipendiju nemačke vlade, posle toga bio je direktor eminentne kompanije u Esenu, tu je napravio prvi patent.

Danas ima 38 zaštićenih izuma i 55 naučnih radova.Kada je bio na vrhuncu karijere u Nemačkoj, kaže, uhvatila ga je nostalgija. Vratio se u Srbiju, gde je ubrzo postao direktor Naučnog instituta i podpredsednik kompanije “GOŠA”.”Sa 11 hiljada maraka, spao sam na platu od 600, ali nisam žalio, u Goši sam počeo da razvijam sedam novih tehnologija, dobijanje gasa korišćenjem solarne energije, dobijanje gasa iz uglja, iz biomase. U Nemačkoj sam radio na takvom projektu, cilj je bio da se smanji CO2 u atmosferi. Korišćena je nuklearna energija, na tome sam i doktorirao, na korišćenju nuklearne energije, da bi se dobio gas iz uglja”.

Šumadijska toplana u Portugaliji

Sagovornik Sputnjika u julu je dobio nagradu Fondacije Mirpuri iz Portugalije, najvišu nagradu za podsticanje nauke u 2022. godini. Sa ovom Fondacijom čiji je vlasnik milijarder koji mnogo ulaže u ekologiju, finansira spas korala na Zemlji, potpisao je i ugovor za izradu prvog pilot postrojenja van Srbije koje će biti izgrađeno u Lisabonu.

Profesor će svoj projekat realizovati sa nemačkim partnerom, kompanijom “Ipro” iz Drezdena. Ova državna firma već je otkupila deo projekta, a sada će dobiti i pravo na koncentrator. Njeni predstavnici su došli na dodelu nagrade u Portugaliju. Insistirali su da profesoru Petroviću nose kofere.”Napravio sam optimalnu cenu za koncentrator od 25 metara, ovde je suština da iz solarne energije može da se dobija 8760 kilovat sati godišnje, to znači 365 dana puta 24 sata da se dobija struja iz sunca. I to smo uspeli”, kaže Petrović i dodaje da će se i sve u Lisabonu dešavati u saradnji sa nemačkom vladom.

Srbija na prvom mestu

A šta je sa Srbijom, naša zemlja ima priličan broj sunčanih dana?Petrović kaže da su ga pre nekoliko godina posetili predstavnici vlasti, resornog ministarstva, videli su kako sistem izgrađen u njegovom dvorištu funkcioniše, ali su ga posle zaboravili.

“Pre neki dan me zovu ponovo Nemci, hitno je, kažu, “Bajer” iz Leverkuzena hoće da napravi ugovor sa firmom IPRO iz Drezdena. Njihova najveća hemijska kuća hoće da stavi šapu na akumulator sunčeve energije. Ovde kod nas to nikoga ne interesuje”.Predstavnici gotovo 20 zemalja, među njima su Indija, Švedska, Norveška, Škotska, Engleska, Italija i Turska, su zainteresovani za ovaj projekat. U Badnjevac su nedavno dolazili i predstavnici Centralnoafričke Republike, predsednikovi rođaci, svesni su koliko elektirčne energije mogu da dobiju iz sunca.

“Nemci imaju želju da se cela Evropska unija greje ovim sistemom, a moja je želja da se instalira u 100 firmi u Srbiji koje bi vladale ovom tehnologijom. Nudim i obuku. Voleo bi da ova nova tehnologija zvanično potekne iz Srbije, da rešimo problem energije za ceo svet, a ne da na kraju budemo primorani da je kupujemo od Nemaca“, zaključuje ovaj naučnik.

Izvor: Sputnjik Foto: Printscreen / N1 @Da sam ja neko

YOU MAY LIKE