Chicago, IL
64°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 13mph S
Humidity: 39%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
66°F
66°F
61°F
59°F
57°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
46°F / 39°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By admin

PIKSI SE OBRATIO NACIJI: Nismo imali snage za dalje, smetam mnogima koji žele da utiču na reprezentaciju!

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi izjavio je danas da je za 20 meseci koliko je na poziciji selektora postavio sebi tri cilja, od kojih su dva ispunjena.

“Od tri cilja koja sam sebi postavio, kako ja tako i fudbalska organizacija, dva cilja i obećanja sm usplei da ostvarimo. Treći cilj nije ostvaren. Prvi cilj i obećanje koje je ispunjeno je da u teškoj grupi u kvalifikacijama SP završimo na prvom mestu, drugi cilj posle žreba za LIgu nacija, gde smo takođe bvili u teškoj grupi, da budemo prvo mesto. Treći cilj koji je bio na Svetskom prvenstvu je prolazak grupne faze, i to u rezultatskom smislu nismo uspeli”. rekao je on.

Inače, uoči Piksijevog obraćanja, FIFA je ponovo pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije. Drugi put na ovom Mundijalu pokrenuta je istraga o našoj selekciji i to zbog duela sa Švajcarskom.

“Disciplinska komisija FIFA pokrenula je postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog potencijalnih povreda članova 12 (neprilično ponašanje igrača i službenih lica), 13 (diskriminacija) i 16 (red i bezbednost na utakmicama) na meču Srbija – Švajcarska odigranom 2. decembra”, navodi se u saopštenju FIFA.

“Neću biti neko ko će otići i poslati saopštenje”

Piksi je rekao da sigurno neće biti neko ko će sesti na avion, otići negde i poslati neko saopštenje, pošto je to izgleda kod nas moderno.

“Nisam takav čovek, smatram sebe odgovornim, i zato sam sazvao konferenciju za štampu. Kao neko ko je odgovoran čovek, a za sebe to smatram, sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvi je, naravno, poštovanje prema medijima, a drugi javnost, jer želim da objasnim neke stvari i da se čuju iz prve ruke svi utisci posle našeg učešća na Svetskom prvenstvu u Kataru”, rekao je on.

Na pitanje da li je Piksi na šampionatu u Kataru bio onaj selektor na koga smo navikli – pun harizme i ambicija, on je odgovorio da nije.

“To nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi zašto je to tako. Ti razlozi kreću da mene brinu negde početkom novembra, recimo 14. novembra kada smo se našli ovde svi koji treba da putujemo u Katar. Znajući situaciju i zdravstveni bilten naših praktično ključnih igrača, za naš tim izuzetno važnih karika, njihovo zdravstveno stanje je bilo takvo da je, ako bismo realno gledali, teško bilo očekivati uopšte da igraju, ali bi bilo zaista nenormalno da ih ne vodimo u Katar jer su bili nosioci naše igre u kvalifikacijama i doprineli da se Srbija raduje u toj poslednjoj utakmici protiv Portugala. Zbog toga nisam bio “taj”, jer sam znao da će biti jakoteško doći do tog drugog mesta u grupi. Naravno da to javno nisam mogao da govorim, ali teško je sakriti tu emociju. Znao sam da neću imati taj duh tima iz kvalifikacija, 100 odsto spremne igrače kao ranije, i to je nešto što ni ja ni medicinski tim nije mogao da promeni”, rekao je on.

“Zamislite da smo bili zdravi i spremni”

Kako je rekao, nadali su se da će stanje vezano za povrede da se prevaziđe i da će do 24. novembra stvari doći na svoje, ali je to jednostavno bilo nemoguće.

“Mi smo u drugoj utakmici protiv Kameruna, i pored svih ovih problema, imali pobedu u džepu. Uspeli smo nešto što je mnogo teško, da iz 0:1 budemo mentalno dovoljno jaki da okrenemo u svoju korist, a zašto nismo to zadržali, to ostaje na nama… ostaje za analizu kako su se odigrale neke stvari u taktičko-odbrambenoj igri. Neke greške koje smo u toj fazi igre napravili na ovom nivou ne bi trebalo da se dešavaju, suviše su velike”, rekao je on i dodao:

“Želim da čestitam igračima na onome što su pokazali, jer su dali svoj maksimum – kada se trči 117 ili 118 kilometara po utakmici, vide se požrtvovanost i želja, ali na primer nismo smeli da poklonimo tu pobedu protiv Kameruna, sami smo krivi zbog toga. To su neke stvari za analizu, moraćemo da radimo na tom planu da se te stvari ne dešavaju na bilo kom nivou”.

Prema njegovim rečima, da smo kao tim bili u zdravstvenom stanju na mestu, drugačija bi slika bila.

“Mi smo postigli 5 golova, a zamislite da smo bili zdravi i spremni”, rekao je on.

Rekao je da je postignut veliki uspeh i da će se toga svi tek biti svesni.

“Mi jesmo izgubili ali nismo poraženi, nemamo čega da se stidimo, to jednostavno nije tako”, rekao je on.

“Lista igrača nije pravljena po kancelarijama”

Stojković je rekao i da lista od 26 igrača nije se pravila ni po kakvim kancelarijama i ni po čijem interesu, već hladne glave i to su igrači koji su izneli kvalifikacije.

“Prvi put u modernoj fudbalskoj istoriji nije bilo nekih primedbi. Uvek je bilo nekih spoljnih komentara i interesa koji utiču na listu, ali nemam apsolutno nikakvu grižu savesti da sam se ogrešio o nekog igrača ili stavio ne daj bože nečijeg igrača zarad interesa. To je grupa igrača koja je iznela kvalifikacije i zaslužila da se nađe na najvećoj fudbalskoj smotri. Opet ponavljam, ovo je veliki uspeh kojeg ćemo tek možda za 10-15 godina biti svesni… isto i ovo što se desilo sa Ligom nacija posle, perfektan niz koji nas uvodi u 15 najboljih reprezentacija u Evropi. To su činjenice, i za ovih 20 meseci smo uradili fenomenalne stvari za srpski reprezentativni fudbal”, rekao je on.

Kako je dodao, tim je možda mogao da prođe i grupu, ali “verujte mi ništa dalje ne bismo uradili”.

“Ja to nikada ne bih javno rekao, ali nismo bili spremni, ne bismo imali snage da preskočimo taj stepenik. Mi smo izgubili u rezultatskom smislu ali nismo poraženi i nemamo čega da se stidimo. ovo će biti samo jedno dobro iskustvo iz kog moramo da izvučemo pouke i da neke greške ne ponavljamo već da budemo bolji”, naglasio je on.

“Spoljni faktori su dočekali svojih 5 minuta da napadju i omalovažavaju ali to sigurno neće poremetiti jednu zdravu grupu i ono što smo ovih 20 meseci napravili. Nećemo dozvoliti da nas ruše i unesu nemir… ne postoji katastrofa i tragedija u sportu, ali na njima je da komentarišu kako komentarišu i gledaju na svoj način”, rekao je selektor.

On je istakao da se mora dostojanstveno istrpeti sve “kao što su dostojanstveno trpeli i pohvale”.

“Nismo leteli samo smo radili svoj posao najbolje što možemo i pokazali da možemo da igramo lep atraktivan fudbal, ono što Srbija hoće. Neću dozvoliti nikome da predstavlja da je ovo sve crno i katastrofa… iz ovoga ćemo izvući samo pouke i izaći jači nego što smo bili. Skidam kapu i čestitam svima na zalaganju, borbenosti i atmosferi. Mnogi su očekivali da se mi tučemo u svlačionici i vadimo oči jedni drugima… To nije tačno i nikada se neće desiti. Ovo što su pokazali, požrtvovanje, da igraju pod injekcijama, rizikuju duže odsustvovanje sa terena, mora da se poštuje. Ovo je bio maksimum u stanju u kom smo bili, i u toj situaciji smo bili na pragu da možda prođemo grupu pa da ja kažem ‘e prošli smo grupnu fazu’, ali ne bismo imali snage za dalje, to je moja lična opservacija u odnosu na 14. novembar”, rekao je Stojković.

“Fizička priprema nije bila na nivou”

Stojković smatra da, što se tiče fizičke spreme, reprezentacija nije bila na nivou ovakvog takmičenja.

“Primetio sam da je slično i u nekim drugim reprezentacijama. Belgija je, na primer, izgledala kao izduvani balon u fizičkom smislu, ali oni nisu moj problem. Zašto je tako bilo kod nas, to je za dublju analizu. Svi igrači su došli iz takmičenja, nije to bila neka duga pauza, ali je očigledno da smo negde od 60-65 minuta polako padali što se tiče neke svežine u igri. Parametri drugačije pokazuju, jer smo istrčali 117 kilometara u dve utakmice što je bilo iznad svakog nivoa, ali nije bilo svežine i takve vrste pripremljenosti za izazov koji nosi ovakvo Svetsko prvenstvo”, rekao je selektor.

On je rekao da je u Bahreinu znao “da ne valja i neće biti dobro”. Kako je pojasnio, dan posle odlaska za Bahrein imali su trening i 7-8 igrača je bilo van stroja, nisu mogli da treniraju.

“To je bio jedan šok za mene, da praktično ne možete trening koji ste osmislili u tehničko-taktičkom smislu da odradite. Znao sam da ne valja i neće biti dobro… ona čekate sutra da vidite ko će moći da trenira, pa se pokazuje ista slika. Kako da budem srećan, nasmejan i da mi je svejedno… to je jednostavno nemoguće”, naglasio je.

“Da Mitrović u takvom stanju kaže “mogu” – to je za svako poštovanje”

Kako je rekao, Aleksandar Mitrović je poslednju utakmicu odigrao mesec dana pre prvenstva, nije imao takmičarski ritam sa onom povredom kakvu je imao.

“Njegov privatni trener mu je stavio gips, i to je nosio desetak dana… kada sam to čuo, bio sam još više zabrinut. Prvi dodir sa loptom bio mu je 22. ili 23. novembar, i on u takvom stanju kaže “mogu”. To je za svako poštovanje. Ista je situacija i sa Vlahovićem… hteli mi da priznamo ili ne, to su naše udarne igle. Ovo što su dali gol, dva, to je ništa u odnosu na ono što bi dali da su bili spremni”, dodao je Piksi.

On je rekao da iako je fizička spremnost jedan od uzroka, ona Nije alibi. U tom smislu osvrnuo se na utakmicu protiv Kameruna.

“Mi smo morali utakmicu protiv Kameruna da rešimo u svoju korist. Sami smo krivi zbog toga, i napravili smo analizu zašto je došlo do toga. Ne bi tako bilo da vam se ne dešavaju te vrste nesreća u taktičkom smislu, kada nama dva centralna beka traže izmene protiv Kameruna, Pavlović i Veljković, gde se potpuno remeti ideja koju već imate da tu utakmicu zatvorite onako kako želite. Potpuno druge izmene su planirane, i morali smo prinudno da menjamo, možda i tu leži jedan od razloga što smo dozvolili da lako i naivno izjednači Kamerun”, naglasio je selektor reprezentacije Srbije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen Instagram@fudbalskisavezsrbije

YOU MAY LIKE