Chicago, IL
63°
Fair
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 4mph E
Humidity: 73%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 59°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 54°F

Published 7 years ago

By admin

ONI LEČE DECU OSMEHOM Srpski doktori klovnovi poput Robina Vilijamsa u filmu “Pač Adams”

Posebno edukovani klovnovi temperaturu mere metrom, bolesne popravljaju šrafcigerom i čekićem, a svojim nasmejanim pacijentima na kraju lečenja izdaju otpušne gliste

Oni su Doktori klovnovi i već 16 godina obilaze dečje bolnice širom Srbije u kojima smehom i igrom leče mališane, ali i njihove roditelje i medicinsko osoblje.

U toku godine susretnu se sa 40.000 dece i oko 15.000 odraslih, a ima ih, verovali ili ne, samo petoro: dr Cica Mica, dr Guza i asistent Levo Sviralo u Beogradu i dr Čokoladica i dr Zlata Salata u Novom Sadu.

– Uvek je trenutak za smeh, a naročito kad imate probleme. Ponekad se desi da nam neka mama kaže da ne ulazimo u sobu jer oni nisu u raspoloženju. Mi joj objasnimo da smo mi baš zato došli – kaže dr Cica Mica, pravim imenom Tijana Momčilović.

Idejni tvorac ove terapije, doktor Peč Adams, pre više od četiri decenije pokrenuo je pitanje humanizacije medicinske profesije i rada s pacijentima. O nemu je snimljen i film, u kome ga je igrao slavni Robin Vilijams. Naši doktori zanat su kupili od jednog drugog Amerikanca, Edvarda Dvejna Džuniora iz organizacije The Bridge of Life, koji ih je okupio i edukovao davne 2003. godine.

– Svi smo bili klovnovi, ali nismo znali kako se radi s bolesnom decom. Drugačije su šale, ima mnogo stvari o kojima treba da se razmišlja dok se radi, a na prvom mestu uvek je dete, njegova osećanja i strahovi. Takođe, na fin način pokušavamo da prikažemo doktorima i bolničkom osoblju da deca nisu brojevi, da su oni žive duše kojima treba pažnja i s kojima treba drugačije da se radi – kaže Tijana.

Doktori klovnovi nisu tu samo da nasmeju mališane, već i da im razbiju strah od lečenja i pokažu im da su ljudi u belim mantilima njihovi saveznici.

– Lečimo decu od ozbiljnosti i od straha od belih mantila, ali i od klovnova. Tu smo da im skrenemo pažnju kako ne bi mislili na bol i terapiju već na lepše stvari. Ali, lečimo i doktore i medicinsko osoblje, trudimo se da promenimo malo atmosferu u bolnicama – objašnjava dr Guza, pravim imenom Saša Stanojević.

– Vizita je uspela kad čujemo klince da kažu: Ovo nije bolnica, ovo je cirkus! – dodaje Tijana.

Doktori klovnovi već nekoliko godina nemaju stalan izvor finansiranja svojih aktivnosti, pa svakog prvog januara sprovode akciju Kupi nos, pokloni osmeh, u okviru manifestacije Ulica otvorenog srca. Pomozite im da nastave svoju humanu misiju.

YOU MAY LIKE