Connect with us

događaji

PETER HANDKE DOBIO NOBELOVU NAGRADU NA SVEČANOSTI U STOKHOLMU: Uprkos protestima, bojkotu i negodovanjima, austrijskom književniku dodeljen Nobel

Published

on

Većina zemalja regiona bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade, među kojima su ambasadori BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Albanije

Austrijskom piscu Peteru Handkeu uručena je Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu na svečanoj ceremoniji u Švedskoj. Handkeu je nagradu uručio švedski kralj Karl Gustav, a piscu je pripala i novčana nagrada od 935.000 dolara.

Njegovo pisanje je uticalo na nekoliko generacije u posleratnoj Evropi. Handke često piše o povratku svojim korenima. Rekao je da ga je klasika očuvala, ali on je moderan pisac”, rekao je Anders Olson, pisac i profesor na univerzitetu u Stokoholmu, tokom uvodnog govora u kojem je obrazložio zašto je dobitnik nagrade upravo austrijski pisac.

Pre nego što je Handkeu uručena Nobelova nagrada, prvo su dodeljene nagrade za fiziku naučnicima Džimu Piblsu, Mišelu Majoru i Didjeu Kelou, zatim naučnicima Džonu B. Gudinafu, M. Stenliju Vitingamu i Akiri Jošinu za hemiju, a potom nagrada u oblasti medicine naučnicima Vilijemu Kejlinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci.

Takođe, Nobel za književnost je dodeljen i poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk koja je dobitnik ove prestižne nagrade za 2018. godinu, ali joj nagrada pre ovoga nije uručena.

Većina zemalja regiona bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade, među kojima su ambasadori BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Albanije.

PROTEST ZBOG HANDKEA U STOKHOLMU

Kako je najavljeno, manja grupa građana okupila se ispred Koncerthausa u Stokholmu, gde se održava svečana ceremonija dodele Nobelove nagrade za književnost. Okupljeni su minutom ćutanja odali počast žrtvama zločina u Srebrenici, kao i žrtvama ratnih dejstava u celoj BiH, prenosi Anadolija i navodi da će po završetku ceremonije uručenja biti održan protesni skup zbog dodele nagrade Handkeu.

Podsetimo odluka da se Handkeu dodeli Nobelova nagrada za književnost izazvala burne reakcije u regionu zbog njegovih stavova o Srebrenici, ratnim dešavanjima na tlu bivše Jugoslavije i bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Ovde možete pročitati neke od već objavljenih priča na našem portalu:

BJELICA REŠIO UTAKMICU TROJKOM U ZADNJOJ SEKUNDI: Srpski košarkaš utišao dvoranu u Hjustonu (VIDEO)

NAJBOLJI RESTORAN NA SVETU VODI SRBIN LJUBA, IZBEGLICA IZ SARAJEVA: Ronaldo jede šta mu stavim na sto, nema izvoljevanja”

HEROINE NOVOG SADA: Majka i ćerke pokrenule akciju “Obrok za porodicu”, već godinu dana kuvaju i šalju hranu onima koji nemaju

IZVOR: Ekspres.net FOTO: Printscreen/Nobel

Advertisement