Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 84%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

PEŠIĆ SE OBRATIO NACIJI: Bez Jokića i Micića, ovo je spisak košarkaša Srbije za Mundobasket!

Dugo je selektor košarkaške reprezentacija Srbije Svetislav Pešić odlagao objavu spisak putnika za Mundobasket, a sad je konačno obelodanio listu igrača na koje će računati tokom planetarnog šampionata čiji su domaćini Japan, Indonezija i Filipini.

O otkazima

-Ne vraćamo se šta je bilo, oni koji su prihvatili poziv dobili su šansu i ja sam siguran da se oni raduju. Neki igrači koje smo spomenuli nemaju nikakve tajne, vrlo je jasno, pretpostavljam da smo svi razočarani, jer se uvek pomisli nešto drugo i ne kaže se prave istina, a nje nema. Nemam nijednog razloga da ne kažem istinu, sa svim igračima je obavljen razgovor i morate da znate su prioriteti u našem životu promenjeni, da nisu više to prioriteti koji su bili pre 20 godina, a i tada je bilo otkazivanja, ali to zaboravljamo. U generaciji Sašinoj, i pre njegove, je bilo otkaza, kao i ja kad sam vodio reprezentaciju u mojoj prvoj etapi. Bili su različiti razlozi, pa i NBA i glavnih igrača, kao i pojedine legende, koje više nisu želele jer se nisu osećale više spremne. To su uvek subjektivni razlozi, ovo što vam saopštavam je to to. To su bili razgovori na gospodskom, drugarskom nivou, ja to prihvatam. Žao mi je, kao i svima, a malo sam razočaran, kao i svi, zato što neki najbolji igrači nisu tu. Naši ciljevi se neće menjati, ostaju isti, želimo da idemo na Olimpijske igre po svaku cenu, a siguran sam da su momci spremni da daju maksimum, i sa Jokićem, i sa Micićem, i sa Kalinićem, i sa Lučićem, to su sve igrači koji su dali puno srpskoj košarci.

Spisak je otkriven

-Radujem se da vas vidim, ali mnogo se više radujem nedelji priprema za Svetsko prvenstvo. Iskoristio bih priliku da se zahvalim svim igračima koji su učestvovali u kvalifikacijama. Što se tiče ovoga šta nas očekuje, mi praktično sa pripremama počinjemo 28. jula, pomešao sam sa avgustom, mojim rođendanom. Počinjemo zvanično sa pripremama, ove dane d o zvanično gpočetka želimo da iskoristimo da se vidimo, obavimo sve aktivnosti i obaveze koje imamo prema našim sponzorima. Da izvršimo sva moguća zdravstvena testiranja, preglede, da se igrači koji su pod povredama i dugačkih sezona oporave, mada to već većina i radi. Cilj je da budu pripremljeni kada počnemo da treniramo.

-Što se tiče spiska, koji je, naravno, važan, pre svega za mene i savez. Mi smo, i to da vam kažem, postoje pravila da ne možemo da počnemo pre 28. jula sa treninzima, tako i postoje pravila koja utvrđuje FIBA. Mi smo već 28. juna sve kandidate koje dolaze u obzir lično obavestili, njihove klubove i saveze. Nije bilo nikakvih tajni, sakrivanja, to je sve oficijalno urađeno, čak je i centrali NBA poslato sve 15. juna. Oni su pre neki dan dali dozvole našim igračima da mogu da se stave na raspolaganje. To su formalne stvari koje moraju da se ispoštuju.

-Ono što je za sve važno jeste da se 12 igrača određuju 24. avgusta, znači dva dana pre nego što nas počinje Svetsko prvenstvo. Do tada možemo da odredimo ekipu, bitno je da zadovoljimo navijače, svi pitaju hoće li igrati Jokić, Bogdanović itd… To je sastavni deo obaveza, kao i svake godine.

Na spisku se nalaze: Avramović, Beslać, Bogdanović, Dobrić, Davidovac, Jaramaz, Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nedović, Petrušev, Pokuševski, Radanov, Ristić, Smailagić, Simanić, Topić, Trifunović.

-Jović je na spisku, želi ga igra, ali ima zdravstveni problem. Petrušev kasni, on je bio na Rodosu gde je izbio požar, nadamo se da je zdrav. Jaramaz je pod povredom, njega nećete videti, to su igrači na koje mi računamo u pripremama za Mundobasket. Što se tiče programa, planirano je da odigramo tri trening utakmice, sa Bosnom i Hercegovinom, Poljskom u Beogradu i u Podgorici sa Crnom Gorom. Nakon toga, tri zvanične utakmice, jednu ovde protiv Portorika, igraćemo i dve utakmice u Kini, to će biti na prolazu za planinu. Posle letimo za Manilu, ovo je najkraće nešto što bih mogao da vam kažem.

PROČITAJTE VIŠE:

“IDI, MAJSTORE, IGRAJ ZA AMERE”: Srbija šokirana Jokićevom odlukom, lavina komentara!

KO JE KRIV? Nikola Jokić neće igrati za Srbiju na Svetskom prvenstvu!

JEDINI BELAC U MORU CRNACA: Šekil O’Nil svrstao Jokića među najbolje centre svih vremena! (FOTO)

Izvor: Sportal
Foto: Starsport

YOU MAY LIKE