Chicago, IL
57°
Fair
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 72%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
54°F
52°F
52°F
54°F
TueWedThuFriSat
43°F / 36°F
46°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 36°F
43°F / 30°F

Published 2 years ago

By admin

PENTAGON PRIZNAO KRIVICU: Ubistvo deset civila u Kabulu ‘tragična greška’!

Američka vojska saopštila je u petak da je u vazdušnom udaru dronom u Kabulu krajem avgusta ubijeno desetoro civila, među kojima sedmoro dece, i izvinila se zbog događaja koji je Pentagon nazvao “tragičnom greškom.”

Visoki američki zvaničnici izjavili su da je meta napada, koji je izvršen 29. avgusta, dok su strani vojnici završavali poslednju fazu povlačenja iz Avganistana, bio bombaš samoubica Islamske države, za koga se verovalo da će izvršiti napad na aerodrom u Kabulu.

“U vreme udara, bio sam uveren da je tako otklonjena neposredna pretnja našim snagama na aerodromu”, rekao je novinarima general Frenk Mekenzi, šef američke Centralne komande. “Našom istragom je sada utvrđeno da je napad bio tragična greška.”

Mekenzi je izjavio da sada veruje da ubijeni u napadu nisu bili ekstremisti Islamske države niti su predstavljali direktnu pretnju američkim snagama. Pentagon razmatra odštetu porodicama poginulih civila, dodao je general.

Skoro odmah posle napada pojavili su se izveštaji da su u udaru dronom poginuli civili, među kojima i deca. Portparol nove vlade talibana, Zabihula Mudžahid, prvo je rekao da je u napadu ubijeno sedmoro ljudi.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE