Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 13mph S
Humidity: 61%
Pressure: 29.31"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
66°F
63°F
59°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
59°F / 46°F
63°F / 50°F

Published 3 years ago

By admin

PENTAGON DONEO ODLUKU: Obavezna vakcinacija za sve američke vojnike!

Pripadnici američkih vojnih snaga moraju da se vakcinišu protiv Kovida 19, navodi se u dopisu sekretara za odbranu Lojda Ostina, koji je vojnim liderima naložio “da uvedu ambiciozne rokove za implementaciju”.

Prema podacima Pentagona, više od 800.000 američkih vojnika još nije primilo vakcinu protiv Kovida. Međutim, nakon što je vakcina kompanije Fajzer dobila trajnu dozvolu za upotrebu, Sekretarijat za odbranu uvrstio ju je u spisak obaveznih vakcina za vojnike.

Od pripadnika američke vojske već se zahtjeva da prime i do 17 različitih vakcina – između ostalog za ovčje boginje, hepatitis, polio i grip – u zavisnosti od toga gde su raspoređeni. Takođe mogu da budu privremeno ili trajno izuzeti uz obavezne imunizacije pojedinim vakcinama, zbog zdravstvenih ili administrativnih razloga.

U dopisu, u koji je uvid imala agencija Asošijeted pres, ne precizira se rok za završetak kampanje imunizacije u američkoj vojsci, ali se navodi da će vojne službe morati da redovno izvještavaju o svom napretku.

Ostin je, kako su naveli zvaničnici sekretarijata, ipak jasno stavio do znanja da očekuje da se to dogodi narednih sedmica, a ne mjeseci.

“Da bi branili naciju, potrebne su nam zdrave i pripravne snage. Posle konsultacija sa zdravstvenim ekspertima i vojnim liderima, i uz predsjednikovu podršku, utvrdio sam da je obavezna vakcinacija protiv koronavirusa neophodna da se zaštite snage i brani američki narod”, naveo je Ostin u dopisu.

Prema podacima Pentagona, više od milion i 300 hiljada vojnika je na aktivnoj dužnosti, a blizu 800.000 su pripadnici Nacionalne garde i rezervi. Do 18. avgusta, u potpunosti je bilo imunizovano njih više od milion, dok je gotovo 245.000 primilo najmanje jednu dozu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / VOA News

YOU MAY LIKE