Connect with us

Srbija

PATRIJARH U KORAKU SA VREMENOM: Porfirije otvorio Instagram nalog, stavlja i haštagove! (FOTO)

Published

on

Patrijarh Porfirije, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) stoji na sredini sobe, okružen neobično krupnim ljudima.

Levo od njega, u svečanoj beloj košulji, nalazi se Filip Filipović, kapiten vaterpolo reprezentacije, a odmah pored je i selektor Dejan Savić.

„Patrijarh Porfirije priredio je svečani prijem i ručak za vaterpolo reprezentaciju Srbije koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju”, piše ispod fotografije objavljene na patrijarhovom Instagram profilu.

A tu je i sve ostalo što ide uz objavu na Instagramu: Lokacija – Srpska patrijaršija, heštegovi – #patrijarhporfirije, #vaterpolo, #olimpijada i #zlatnamedalja.

Porfirije je u februaru stupio na čelo SPC i odmah je o njemu počelo da se priča kao o „modernom patrijarhu”.

Od nedavno je postao patrijarh sa Instagram nalogom.

Kako navodi, cilj mu je da „unapredi misiju Crkve koristeći sve alate koje nam savremena tehnologija stavlja na raspolaganje”.

„Pozvaću u pomoć i reči samog Gospoda Hrista koji je apostolima, definišući misiju Crkve u svetu, rekao: ‘Što vam govorim u tami, kazujte na vidiku; i što vam se šapće na uši, propovedajte sa krovova'”, naveo je patrijarh u javnom odgovoru na pitanja BBC-ja na srpskom.

„Danas, su društveni mediji krov sa koga svima upućujemo Reč Božju”, dodao je.

Verski analitičar Željko Injac smatra da je Instagram prilično „prijemčiv za crkvu”.

„Otvaranje naloga tamo govori da je patrijarh pre svega mlađi čovek, da razume te trendove, da želi što bliže da priđe narodu i na taj način predstavi crkvu u novom svetlu”, kaže Injac.

Spoj crkve i lajkova nije ništa neobično – verski lideri već godinama šeruju sadržaj na društvenim mrežama.

Ono što im je takođe zajedničko – većina njih ne prati druge korisnike mreža.

Patrijarh i Instagram

Za samo tri dana Instagram života, profil patrijarha Porfirija ostvario je veoma dobar učinak.

Već ima više od 14.000 pratilaca i ta brojka stalno raste, a objavio je četiri fotografije, koje u proseku imaju oko 2.000 lajkova.

Ne prati nikoga.

„Patrijarh želi da ovim putem izađe u susret izrazitom interesovanju vernih, ali i celokupne domaće i inostrane javnosti, o njegovom radu, stavovima i mišljenjima”, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh u odgovoru na pitanja BBC-ja navodi da ne samo štampa, radio i televizija po brzini, dostupnosti i ekonomičnosti zaostaju za društvenim mrežama, već čak i internet portali.

„Moje je mišljenje da je u tom smislu najefikasniji Instagram”, navodi.

„Namera je da vernima Srpske Pravoslavne Crkve, ali i drugim zainteresovanima u Srbiji i širom sveta, kroz reči o bilo kojoj važnoj aktuelnoj temi pre svega uputim poruku Jevanđelja, spasonosnu reč Hristovu, što predstavlja osnovnu ulogu Crkve u svetu”, dodao je.
Među objavljenim fotografijama patrijarh ima deo besede sa obeležavanja slave Donjeg Milanovca, kao i šta je poručio crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću.

„On jasno razume misiju crkve, što se odmah videlo, čim je postao patrijarh – pokazuje da je spreman da uđe u narod i da šeta potpuno normalno po Beogradu”, kaže Injac.

Instagramom, dodaje, crkva želi da „približi patrijarha mladima, ali i generalno ljudima na internetu”.

„Mislim da je to dobar potez i patrijarha i crkve, treba u tom pravcu ići”, kaže.

Patrijarh Porfirije na Tviteru nema nalog.

Inače, na društvenim mrežama je veoma popularna i fotografija patrijarha na Egzitu, a pažnju javnosti privukao je i u junu, čestitkom novom gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću posle izbora.

„Svojevremeno je veliki zagrebački pesnik Branimir Džoni Štulić pevao Kada Zagreb izranja iz sna, što me je potaklo da izrazim nadu, koja je, uostalom, i nada svih žitelja ovoga lepoga grada, da je pred nama novo jutro koje će promeniti sve”, naveo je patrijarh u čestitki.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: BBC
Foto: Printscreen YouTube / Телевизија Храм

Advertisement