Connect with us

Srbija

PATRIJARH PORFIRIJE: Veronauka da bude obavezni predmet, veroučitelji da dobiju stalan posao!

Published

on

Patrijarh srpski Porfirije, povodom dve decenije od vraćanja verske nastave u škole, koju pohađa 450.000 đaka, ukazao je na dva nerešena pitanja – verska nastava treba da bude predmet, a ne nastavni program, a svih 2.010 veroučitelja, iz sedam tradicionalnih verskih zajednica, mora imati rešen status – stalan posao.

“Od toga kakvo ćemo rešenje naći za ova nerešena pitanja, zavisi ne samo ocena koju ćemo sami sebi dati prilikom nekog sledećeg susreta ili jubileja, nego u znatnoj meri i duhovni profil naroda koji živi i koji će ovde živeti u budućnosti”, rekao je patrijarh Porfirije na međunarodnom ekspertskom panelu posvećenom 20 godina verske nastave u Srbiji, kojem je prisustvovao i ministar prosvete Branko Ružić, preneo je Tanjug.

Prema rečima patrijarha, i ovaj jubilej se kao i svaki drugi može sagledati iz tri perspektive.

Prema njegovim rečima, prva je istorijska, dve decenije su dovoljne za sagledavanje okolnosti i pređenog puta, zatim kroz realno i kritičko uvažavanje činjenica gde je veronauka u pogledu statusa predmeta i njegovog mesta u sistemu nastave, od čega u dobroj meri proizlazi kvalitet nastave, kadrovi i druga pitanja.

Treća perspektiva podrazumeva sagledavanje budućnosti veronauke i šta bi trebalo učiniti da bi ona bila kvalitetnija i kako ne bi opadao broj polaznika veronauke kojih je danas 450.000, rekao je patrijarh.

Govorio je i o značaju toga da ne postoji cenzus odnosno određeno – 30 đaka za formiranje grupa za organizovanje verske nastave.

Patrijarh je rekao da uputstva o podizanju cenzusa, koji nije postojao u Zakonu iz 2001. godine, zajedno sa tim da je verska nastava prečas, osmi čas i li slično, dovelo do toga da sada ima manje od 500.000 polaznika veronauke, što do pre koju godinu nije bio slučaj.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen Instagram @porfirije_patrijarh

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement