Chicago
18°
Clear
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 1°F
Wind: 15mph S
Humidity: 58%
Pressure: 30.28"Hg
UV index: 0
SunMonTue
37/27°F
39/37°F
41/27°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

PATRIJARH OTPUTOVAO U SAD: Porfirije ima gust raspored u Americi, a evo koga će sve posetiti!

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije otputovao je danas u Sjedinjene Američke Države, gde će, kako je programom posete predviđeno, boraviti do 5. februara tekuće godine, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Sveštenu pratnju Njegove Svetosti će tom prilikom činiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop kanadski g. dr Mitrofan, protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić i protođakon dr Dragan Radić. Planirano je da Njegova Svetost od 24. do 28. januara poseti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, koje mu je Sveti Arhijerejski Sinod poverio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika. Patrijarh g. Porfirije će se na licu mesta upoznati sa procesom obnove Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine, piše u saopštenju.

U Njujorku će, na sam dan praznika, Njegova Svetost Patrijarh služiti svetu Liturgiju, a potom će prisustvati svečanoj proslavi Svetog Save – patrona tamošnjih pravoslavnih Srba. Tokom boravka u Njujorku, Njegova Svetost će održati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

U drugom delu posete, od 29. januara do 4. februara, Njegova Svetost Patrijarh će posetiti Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove Srpske Pravoslavne Crkve na severnoameričkom kontinentu, a prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta. Planiran je i susret Njegove Svetosti sa nadležnim episkopima Srpske Pravoslavne Crkve na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru, piše u saopštenju.

Njegovu Svetost Patrijarha g. Porfirija će tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, u svim poslovima eparhijskog arhijereja bogomspasavane Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, zamenjivati Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski g. Vasilije, član Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

POVEZANE TEME:

SRPSKA CRKVA NA FLORIDI: Hram dobio blagoslov, nosiće ime kao ni jedan drugi!

AMANET SRPSKIH MONAHA: U šumi blizu velike svetinje pronađena vinova loza stara 15 vekova! (FOTO)

NOVI STATUS ZA SRPSKE SVETINJE: Četiri crkve proglašene spomenicima kulture!

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen YouTube / 24 Vesti

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)