Chicago
27°
Sunny
7:02 am5:05 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 14mph SW
Humidity: 44%
Pressure: 30.33"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
30/0°F
10/7°F
36/32°F

Published 1 week ago

By Antonije Kovačević

PATRIJARH GANUT DOČEKOM U NJUJORKU: Srpska deca u nošnjama ponudila Porfirija pogačom i solju! (FOTO)

Srpski patrijarh Porfiije danas je svečano dočekan u Njujorku, a lepo iznenađenje su mu priredila deca iz Folklorne grupe Opančići, koja su ga na aerodromu Džon F. Kenedi dočekala u srpskim narodnim nođnjama, sa pogačom i solju, kako i dolikuje.

Patrijarh se zahvalio na ovakvom dočeku i pohvalio devojčice iz “Opančića”, da bi zatim u pratnji oca Živojina Jakovljevića, paroha crkve Svetog Save u Njujorku, koji ga je dočekao na aerodromu, te episkopa kanadskog gospodina dr. Mitrofana, protojerej-stavrofora dr, Velibora Džomića i protođakona dr. Dragana Radića, koji su u delegaciji koja je doputovala sa njim, nastavio u obilazak Istočnoameričke eparhije SPC.

Njegova Svetost patrijarh srpski g. Porfirije boraviće u SAD do 5. februara, a planirano je da od 24. do 28. januara poseti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, koje mu je Sveti Arhijerejski Sinod poverio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika. Patrijarh će se na licu mesta upoznati sa procesom obnove Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine.

OSVETLALE OBRAZ: Devojčice iz Folklorne grupe “Opančići”

U Njujorku će, na predstojeći praznik, patrijarh služiti svetu Liturgiju, a potom će prisustvati svečanoj proslavi Svetog Save – patrona tamošnjih pravoslavnih Srba.

U drugom delu posete, od 29. januara do 4. februara, Njegova Svetost Patrijarh će posetiti crkvu Svetog Save u Milvokiju, što će ujedno biti i prva poseta jednog srpskog patrijarha ovom gradu.

On će zatim obići Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga. Planiran je i susret Njegove Svetosti sa nadležnim episkopima Srpske Pravoslavne Crkve na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Nova Gračanica.

Tekst: Serbian Times Foto: Folklorna grupa “Opančići”

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!