Chicago, IL
57°
Cloudy
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 44%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 36°F
54°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 61°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

PAPA FRANJA REKAO ‘NEPRIJATNU ISTINU’: Lajanje NATO-a pred vratima Rusije dovelo do rata u Ukrajini!

Papa Franja rekao je da je “lajanje NATO-a pred vratima Rusije” možda dovelo do invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, piše Politiko. Papa je dodao da je ponudio da se sastane sa ruskim predsednikom u Moskvi.

U intervjuu italijanskom listu Кorijere dela sera, papa Franja se osvrnuo na agresiju Rusije na njenog suseda i rekao da, iako možda ne bi išao toliko daleko da kaže da je prisustvo NATO-a u obližnjim zemljama „isprovociralo” Moskvu, ali da je ono „možda olakšalo” odluku o invaziji.

Papa je takođe osudio „brutalnost” rata i uporedio ga sa građanskim ratom u Ruandi 1990-ih, koji je rezultirao genocidom nad Tutsi manjinom.

Sveta stolica od sredine marta traži sastanak s Putinom u Moskvi, rekao je papa.

„Naravno da nam je bio potreban vođa Кremlja da odredi vremenski okvir sastanka. Još nismo dobili nikakav odgovor i još uvek pokušavamo, mada se bojim da Putin ne može i ne želi da se održi taj sastanak u ovom trenutku”.

U intervjuu, papa je za sada isključio odlazak u Кijev: „Prvo moram da idem u Moskvu, prvo moram da upoznam Putina”, kaže papa, a prenosi Politiko.

Papa Franja je rekao i da je otkazao sastanak sa patrijarhom Кirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve i ključnim pobornikom Putina koji je opravdao rat.

Od početka invazije na Ukrajinu, papa Franja je u više navrata kritikovao rusku invaziju, izbegavajući eksplicitno da imenuje Putina, u skladu sa spoljnom politikom Vatikana da drži otvorena vrata za mogući dijalog.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Vatican News

YOU MAY LIKE