Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.21"Hg
UV index: 5
SunMonTue
81/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By admin

PANDEMIJA OTKAZA: Rekordan broj Amerikanaca napušta posao, poslodavci masovno ostaju bez radnika!

Amerikanci, prema novom vladinom izveštaju, napuštaju poslove u ogromnom broju zbog čega, između ostalog, poslodavci ne mogu da nađu radnike.

Sekretarijat za rad saopštio je da je broj datih otkaza porastao na 4,3 miliona u avgustu, najviše od decembra 2000. godine, što je gotovo 3 odsto američke radne snage. U julu ih je bilo 4 miliona. U avgustu je, prema izveštaju, usporeno i zapošljavanje, a broj otvorenih radnih mesta pao je na 10,4 miliona, sa rekordno visokih 11,1 milion prethodni mesec.

Rast broja Amerikanca koji su napustili poslove sugeriše da je delta soj koronavirusa delom odgovoron za nedostatak radne snage. Strah od zaraze verovatno je doveo do toga da mnogi nezaposlene i dalje ne traže posao.

Dok je broj zaraženih od Kovida 19 rastao u avgustu, naglo je porastao i broj radnika u restoranima i hotelima koji su dali okaze, kao i u maloprodaji i obrazovanju. Gotovo 900.000 ljudi napustilo je poslove u restoranima, barovima i hotelima u avgustu što je rast od 21 odsto u odnosu na jul. Broj otkaza u maloprodaji porastao je za 6 procenata.

Međutim, u sektorima kao što su proizvodnja, građevinarstvo i transport nije bilo velikog gubitka radnika, kao ni u oblastima kao što su advokatura, inženjerstvo i arhitektura gde većina zaposlenih može da radi kod kuće.

Rastu broja otkaza su verovatno doprineli i drugi faktori. S obzirom na to da mnogi poslodavci traže radnike, a zarade rastu, Amerikanci su u povoljnijem položaju da zahtevaju veću platu ili da je traže negde drugo.

Broj radnika koji su napustili poslove najviše je porastao na jugu i srednjem zapadu, dva regiona najteže pogođena Kovidom u avgustu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / PBS NewsHour

YOU MAY LIKE