Chicago, IL
63°
Fair
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 15mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
61°F
59°F
52°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
41°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 50°F

Published 1 year ago

By admin

PALA PRESUDA U NJUJORKU: Trampova kompanija kriva za poresku prevaru!

 Kompanija Donalda Trampa osuđena je danas za poresku prevaru jer je pomogla rukovodiocima da izbegnu poreze na raskošne pogodnosti kao što su stanovi na Menhetnu i luksuzni automobili.

Porota je proglasila dva pravna lica u Trampovoj organizaciji krivima po svih 17 tačaka, uključujući optužbe za zaveru i falsifikovanje poslovnih zapisa. Sam Tramp nije bio na suđenju. Presuda je doneta drugog dana većanja.

Presuda je potvrda za njujorške tužioce, koji su proveli tri godine istražujući bivšeg predsednika i njegove poslove.

Okružni tužilac Menhetna Alvin Breg rekao je da presuda “podvlači da na Menhetnu imamo jedan standard pravde za sve”.

Kao kazna, Trampova organizacija bi mogla da bude kažnjena do 1,6 miliona dolara – relativno mali iznos za kompaniju ove veličine, iako bi osuda mogla da zakomplikuje neke od njenih budućih poslova.

Tramp, koji je nedavno najavio da se ponovo kandiduje za predsednika, rekao je da je slučaj protiv njegove kompanije deo politički motivisanog “lova na veštice”. Govoreći ispred zgrade suda, advokat Tramp organizacije Alan Futerfas obećao je da će uložiti žalbu.

JOŠ KRIVIČNIH ISTRAGA PROTIV TRAMPA

Presuda doprinosi već rastućim pravnim problemima za Trampa, koji se suočava sa krivičnom istragom u Vašingtonu zbog zadržavanja strogo tajnih dokumenata na njegovom imanju u Floridi, Mar-a-Lago, kao i naporima da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020.

Te istrage vodi novoimenovani specijalni advokat Ministarstva pravde. Okružni tužilac okruga Fulton, Džordžija, takođe vodi istragu o pokušajima Trampa i njegovih saveznika da ponište njegov gubitak u toj državi.

Iako sam Tramp nije optužen, presuda označava još jedan neuspeh za bivšeg predsednika, koji se suočio sa nizom kriza od pokretanja svoje treće kampanje za Belu kuću prošlog meseca.

To uključuje i osude javnosti zbog njegove večere sa belim nacionalistom koji negira holokaust i antisemitskim reperom ranije poznatim kao Kanje Vest i autoritarni poziv Trampa na „ukidanje svih pravila, propisa i članova, čak i onih koji se nalaze u Ustavu“ kojima se treba obratiti.

DIREKTOR KOMPANIJE PRIZNAO KRIVICU

Slučaj okružnog tužioca Menhetna protiv Tramp organizacije zasnovan je uglavnom na svedočenju bivšeg šefa finansija kompanije Alena Vajselberga, koji je ranije priznao krivicu po optužbama da je manipulisao knjigama kompanije i sopstvenim kompenzacionim paketom da bi nezakonito smanjio svoje poreze.

Vajselberg je svedočio u zamenu za obećanu kaznu od pet meseci zatvora.

Da bi osudili Trampovu organizaciju, tužioci su morali da ubede porotnike da su Vajselberg ili njegov podređeni, viši potpredsednik i kontrolor Džefri Mekoni, bili „visoki menadžeri“ agenti koji deluju u ime kompanije i da je kompanija takođe imala koristi od njegove šeme.

Advokati Tramp organizacije ponavljali su mantru „Vajselberg je to uradio za Vajselberga“ tokom celog mesečnog suđenja. Tvrdili su da je izvršni direktor pokvario i izdao poverenje kompanije. Niko u porodici Tramp ili kompaniji nije bio kriv, tvrdili su.

Finansijski direktor Tramp organizacije izjasnio se krivim u slučaju utaje poreza

“DO OVOGA JE DOVELA MOJA LIČNA POHLEPA”

Nakon presude u utorak, advokat kompanije Suzan Nečeles ponovila je taj argument.

“Zašto bi korporacija čiji vlasnik nije znao ništa o Vajselbergovim ličnim poreskim prijavama bila krivično gonjena za lično ponašanje Alena Vajselberga, za koje nisu imali vidljivost ili nadzor? Ovaj slučaj je bio bez presedana i pravno netačan”, rekla je ona.

Iako je svedočio kao svedok optužbe, Vajselberg je takođe pokušao da preuzme odgovornost na klupi za svedoke, rekavši da niko u porodici Tramp nije znao šta radi.

„Do ovoga je dovela moja lična pohlepa“, svedočio je emotivni Vajselberg.

Tužioci Menhetna su tvrdili da je bivši predsednik “tačno znao šta se dešava” sa šemom, iako su on i advokati kompanije to negirali.

Vajselberg, koji se izjasnio krivim za izbegavanje poreza na 1,7 miliona dolara dodatnih beneficija, svedočio je da su on i Mekoni skovali zaveru da sakriju tu dodatnu nadoknadu od njegovog prihoda oduzimanjem njihovih troškova od njegove plate pre oporezivanja i izdavanjem falsifikovanih obrazaca V-2.

Tokom svoje završne reči, tužilac Džošua Steinglas pokušao je da opovrgne tvrdnju da Tramp nije znao ništa o šemi. Porotnicima je pokazao ugovor o zakupu koji je Tramp potpisao za Vajselbergov stan koji plaća kompanija i memorandum koji je Tramp parafirao kojim se odobrava smanjenje plata za drugog rukovodioca koji je dobio povlastice.

„Gospodin Tramp eksplicitno sankcioniše poreske prevare“, tvrdio je Steinglas.

BORBA TEK PREDSTOJI

Presuda ne završava Trampovu borbu sa Bragom, demokratom koji je preuzeo dužnost u januaru.

D.A. je rekao da je povezana istraga o bivšem predsedniku koja je počela pod njegovim prethodnikom, okružnim tužiocem Sajrusom Vensom mlađim, „aktivna i u toku“.

U toj opsežnoj istrazi, istražitelji su ispitali da li je Tramp obmanuo banke i druge o vrednosti svojih nekretnina, terena za golf i druge imovine — optužbe koje su u središtu nerešene tužbe njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms protiv bivšeg predsednika i njegovo društvo.

Okružno tužilaštvo je takođe istražilo da li je bilo koji državni zakon prekršen kada su Trampovi saveznici izvršili isplate dvema ženama koje su tvrdile da su imale seksualne odnose sa republikancem pre mnogo godina.

Pred kraj svog prošlogodišnjeg mandata, Vens je uputio poslanike da predoče dokaze velikoj poroti za moguću optužnicu protiv Trampa. Međutim, nakon što je preuzeo dužnost, Bragg je dozvolio da se velika porota raspusti kako bi mogao da da novi izgled slučaju.

U ponedeljak je potvrdio da je novi glavni tužilac doveden da vodi tu istragu, ponovo signalizirajući da je ona i dalje aktivna.

Izvor: Fox 32 Foto: Twitter

YOU MAY LIKE