Chicago
64°
Light Rain
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 8mph S
Humidity: 68%
Pressure: 29.46"Hg
UV index: 1
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
55/43°F

Published 1 year ago

By admin

PALA KLAPNA U BEOGRADU: Dokumentarni film ‘Srpsko kolo’ nastavlja snimanje u Pirotu! (FOTO, VIDEO)

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO.

U filmskoj radionici produkcije Opitmistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka.

Reditelj Željko Mirković i Optimistic film u saradnji sa Ansamblom «Kolo» , Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD) započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO. Do sada je projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Niša, Grada Pirota, a očekuje se podrška i drugih institucija i lokalnih samouprava.

Nakon snimanja u Beogradu, produkcija serijala nastavlja se u Gradu Pirotu.

Optimistic film će realizovati dokumentarni serijal SRPSKO KOLO od 15 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, kao i u 5 gradova Republike Srpske.

Pirot i okolina pripada predelu jugoistočne Srbije po imenu ŠOPLUK. Jedna od važnijih karakteristika stanovništva ovog područja su narodne igre-kola, koje na poseban način obeležavaju osobenost ovog područja. Kroz narodne igre-kola se mnogo bolje, lakše i razumljivije izražava mentalitet ljudi, jer se kroz igru lakše oseća i iskazuje ono što se rečima neda i ne može objasniti. Narodne igre-kolo bi mogle da se definišu kao ritmičko kretanje u prostoru uz muzičku pratnju ili bez nje, kao hod, pa su pokreti tela bili onaj osnov iz koga je nastalao narodno kolo. Narodne igre u kolu su vrsta tradicionalne umetnosti nastala u dalekoj prošlosti o čemu svedoče čak i slike – crteži na pećinskim zidovima. Pošto je sklonost ka igri nasledna, to se predpostavlja da su i najstariji preci upražnjavali neku vrstu kola , koje se prenoseći se s kolena na koleno usavršavalo do današnjih dana.- Borivoje Borko Stojanović, Diplomirani koreograf

Kolo ili oro kako ga u Šopluku drugačije nazivaju je veoma popularan društveni događaj. Igra i staro i mlado, i muško i žensko na svečanostima, svadbama,rođenjima, slavama, saborima praktično u svakoj prilici. Kolo se kao takvo održalo kroz vekove do današnjih dana kada je postala umetnost. O narodnoj igri govore mnogi stručni časopisi, knjige a u poslednje vreme i video zapisi. Narodna igra se danas izučava na mnogim Akademijama umetnosti gde se temeljno, studiozno i analitično pručavaju i izučavaju razni oblici kola i tradicionalne igre. Moderna narodna igra podrazumeva koreografiju kao važan elemenat za postavku kola na scenu. Bez koreografije imali bismo obično, jednostavno igranje u polukrugu što je ustvari osnov i izvor svega ostalog.- Jovana Sojanović, student četvrte godine koreografske režije na Akademiji u Plovdivu.

Drago mi je da se Grad Pirot našao među 15 gradova Srbije u kojima se realizuje projekat snimanja dokumentarnog filma i serijala „ Srpsko Kolo“, pogotovo što je Srpsko Kolo na listi UNESKO-ve nematerijalne kulturne baštine. Folkorni ansambal Doma Kulture u Pirotu predstaviće se srpskoj i inostranoj javnosti sa tri pirotska kol a(Čačak u 10, Pešačka, Jelena), koja su autentična za naš kraj i kao takva predstavljaju deo našeg izuzetno bogatog kulturnog nasleđa.

Pirot je grad koji se ponosi svojim kulturnim nasleđem, a među najznačajnijim su pirotski ćilim i pirotski kačkavalj zaštićeni oznakom geografskog porekla. Pirotski ćilim kao najzačajniji brend pirotskog kraja je kandidat da se nađe na listi UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, rame uz rame sa Srpskim Kolom i Srpskom Slavom.- Mr Vladan Vasić, Gradonačelnik Grada Pirota.

«Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serija KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima.

Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo.

Cilj film I dokumentarnog serijala SRPSKO KOLO je da prikaže sabornost svih Srba kroz jedinstvenu formaciju kola, kao I jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost. Prizivanjem slojevitosti i lepote srpskog Kola kroz serijal gledaoci se upoznaju bliže za ovom igrom i prepoznaju njen značaj za dugoročno očuvanje sopstvenog identiteta. Ovih saznanjem i uviđanjem kroz serijal gledaoci stiču i jasnu svest o identitetu».- kaže reditelj I producent filma Željko Mirković.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Optimistic film
Foto: Aleksandar Jovičić

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!