Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 41°F
Ветар: 6mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.89"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
43/39°F
41/32°F
43/34°F

Published 2 godine ranije

By admin

PADEŽI NAJVEĆI NEPRIJATELJ: Studenti iz Afrike uživaju u Srbiji, neki žele i da ostanu!

Srbija i Maroko obeležili su 65 godina diplomatskih odnosa. Oko 400 stranih studenata, na osnovu projekta “Svet u Srbiji” studira u Beogradu, dok u Studentskom gradu boravi njih 350. Među najzastupljenijim zemljama su Gana, Nigerija, Angola, Palestina. Ekipa RTS-a pronašla je i studentkinju iz Maroka, ali je i sa njenim kolegama i komšijama iz Afrike razgovarala o studentskom životu u Beogradu.

Dvadesetdvogodišnja Lamija iz Maroka imala je samo jednu dilemu – da li da medicinu studira u Rusiji ili Srbiji. Ono što je pročitala o našoj zemlji ju je oduševilo i bez razmišljanja je spakovala kofere. Danas je jedna od troje studenata iz ove zemlje koji uče u Beogradu.

“Život ovde je vrlo dobar, malo sličan kao u Maroku. Ono što ja najviše volim su ljudi. Ljudi su vrlo ljubazni, skoro kao u Maroku. Imamo malo različitu kulturu, ali to i nije toliko strašno”, priča Lamija Elalui.

Iako je sve u početku izgledalo strašno i Teodori iz Gane, danas uživa u Beogradu. Uz dosta učenja, ipak joj ostaje vremena i za druženje, izlaske, putovanja…

“Na fakultetu moram prvo da učim na engleskom, a onda na srpskom, i to je onda mnogo vremena za učenje”, kaže studentkinja Teodora Okinaj i dodaje kako još nije odlučila hoće li se posle završetka studija vratiti u domovinu, jer je zavolela sistem života u Srbiji.

Srbiju vole, ali kako kažu, domovina im često nedostaje.

Abednego Oduro napominje da mu najviše nedostaju porodica, hrana i prijatelji.

Padeži kao najveći neprijatelj

Najveći neprijatelj su im padeži i kao prvu prepreku navode srpski jezik, ali ne razmišljaju da odustanu od studija.

“Dobio sam šansu da studiram u Srbiji i mnogo sam srećan zbog toga. To je retka prilika koja se pruža u mojoj zemlji da dobijete stipendiju i odete u neku drugu zemlju da studirate”, ističe Endrju Idako, student iz Nigerije.

Svakog maja oko 150 studenata iz gotovo čitavog sveta dolazi u Srbiju. I to najčešće da studiraju medicinu, ekonomiju, hemiju i poljoprivredu.

“Uprkos pandemiji kovida-19 i našim očekivanjima da će se broj studenata u ustanovi Studentski centar smanjiti, to se nije dogodilo. Svi strani studenti koji su došli da studiraju ovde kod nas, imaju nameru da ostanu ovde do završetka svojih studija, i takođe svake godine imamo novi broj studenata koji dolaze da upisuju studije”, objašnjava Sofija Martinović iz Studentskog centra “Beograd”.

Ne postoji tačan podatak koliko njih posle završenog fakulteta ostane u Srbiji. Oni koji se vraćaju kući sa sobom uglavnom nose priče o gostoprimljivom narodu, o tome kako su zaigrali kolo, probali sarmu a mnogi od njih prvi put su videli i sneg.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE