Connect with us

Srbija

PAD SRPSKE DINASTIJE OBRENOVIĆ: Dan kad su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga (FOTO)

Published

on

Na današnji dan, 11. juna 1903. godine grupa oficira pod vođstvom Dragutina Dimitrijevića Apisa ubila je kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu Mašin.

Posle Majskog prevrata, od koga je prošlo 117. godina, na srpski presto vratila se dinastija Karađorđević, kralj Srbije postao je Petar I Karađorđević. Određeni zaverenici iz unutrašnjosti stigli su u Beograd uoči tog dana, pod raznim izgovorima. Sa svojim beogradskim drugovima su, podeljeni u pet grupa, proveli do ponoći u kafanama po varoši, a zatim su se svi našli u Oficirskom domu (današnji SKC) odakle je kapetan Dragutin Dimitrijević Apis, jedan od vođa zavere, komandovao polazak u dvor.

APIS (desno) I DRUGARI: Komandovao akcijom

Gardijski poručnik Petar Živković je otvorio zavjerenicima dvorska vrata. Vrata kraljevih odaja bila su razbijena dinamitom, ali u krevetu nije bilo nikog. Traženje kraljevskog para je bezuspješno trajalo blizu dva sata. Za to vrijeme poginuli su kapetan Jovan Miljković, kraljev ordonans i pukovnik Mihajlo Naumović, ađutant, koji je bio upućen u zavjeru.

Ranjen je bio i Apis. On je vidio kako neko bježi niz stepenice u dvorište i učinilo mu se da je to kralj, pa je potrčao za njim, ali ga je dolje sačekao jedan gardista i teško ga ranio sa tri metka u grudi. U tim trenucima, zavjerenici su smatrali da je zavjera propala. Apis je ležao ranjen u suterenu, a kralja i kraljice jednostavno nije bilo.

ZGRADA STAROG DVORA: Ovde su brutalno ubijeni kralj i kraljica

Skrivenu lokaciju na kojoj su se krili poslednji Obrenovići otkrio je prvi kraljev ađutant, general Laza Petrović koji je zarobljen čim su zaverenici ušli u dvor. On je, prema ovoj verziji, imao rok od deset minuta da kaže gde su kralj i kraljica, inače će biti ubijen. Ne postoje istorijski podaci koji bi potvrdili da je on odao lokaciju u zamenu za svoj život.

KRVAVA SCENA: Prikaz brutalnog ubistva na Starom dvoru

Aleksandar i Draga su se, prema jednoj verziji, krili iza ogledala u kraljevskoj spavaćoj sobi. Ta mala prostorija je služila za kraljičinu garderobu, a ormari su zatvorili rupu u podu, koja je bila ulaz u tajni prolaz. Prema drugoj verziji, prilikom ponovne pretrage kraljevske spavaće sobe, konjički poručnik Vemić opazio je u zidu jedno udubljenje kao za ključ od tajnih vrata. Kralj i kraljica bili su tu sakriveni.

Kako god bilo, po izlasku iz skrovišta kralj i kraljica su bili ubijeni i bačeni sa terase dvora. Na taj način je sa istorijske pozornice nestala dinastija Obrenović.

IZVOR: MCP FOTO: Wikipedia/GradBegrad

Advertisement