Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 11 months ago

By admin

OZBILJNA PRETNJA RUSIJE: Gađaćemo američke satelite u službi ukrajinske vojske!

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije upozorilo je rukovodstvo SAD da njihovi sateliti mogu postati ciljevi ruskih raketa.

Zamenik direktora departmana za neširenje i kontrolu naoružanja pri MIP-u Rusije Konstantin Voroncov upozorio je SAD o posledicama koje mogu biti ako oni i dalje budu stavljali svoje satelite u funkciju ukrajinske vojske.

“Amerikanci i njihovi saveznici koriste ‘komercijalne satelite’ u vojne svrhe u oružanom konfliktu i zato su ti kosmički objekti legitimni ciljevi ruskim raketnim jedinicama”, kazao je Voroncov na zasedanju Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

Ministar odbrane RF Sergej Šojgu je letos kazao da nad Ukrajinom leti oko 70 američkih vojnih satelita i oko 200 zapadnih komercijalnih. Amerikanci i njihovi saveznici ne skrivaju da daju onlajn, u realnom vremenu, informacije sa svojih satelita ukrajinskoj vojsci. Voroncov je rekao da se još može zaustaviti trka u naoružanju u kosmosu.

Najbogatiji čovek sveta Ilon Mask otvoreno je govorio da se njegovim satelitima “Starlink” koriste Ukrajinci. NJihovi oficiri i generali imaju planšete na kojima mogu da vide gde se nalaze ruski položaji. Mask je rekao da je za tu podršku potrošio 80 miliona dolara i da insistira da mu se to plati. Ali, kad je zapretio da će odustati da podržava Ukrajince, u Vašingtonu su mu zapretili da radi protiv američkih državnih interesa i da će mu poslati kontrolne službe. Mask se odmah predomislio i nastavio da podržava Ukrajinu, mada je za okončanje rata pregovorima.

Mask je već rekao da su Rusi pokušavali da guše njegov satelitski internet, jer daju informacije o stanju na frontu u realnom vremenu. On je, očigledno, svestan da Rusi imaju mogućnost da mu unište satelite u kosmosu.

“Jedini sistem veza koji radi na frontu je ‘Starlink’, svi ostali su mrtvi”, kazao je Mask.

Ako Rusi zaista “sahrane Maskov internet” u Ukrajini, to bi bio veliki problem za ukrajinsku vojsku, jer bi i visokoprecizno oružje prestalo da im bude vrlo efikasno.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen YouTube, Twitter

YOU MAY LIKE